Connect with us

Hirdetés

technokrata

Visszább szorultak az újgenerációs spamek

Dotkom

Visszább szorultak az újgenerációs spamek

Nem várt visszaesés a kéretlen leveleknél.

A Symantec Spam Report áprilisra vonatkozó megállapítása szerint a képeket tartalmazó spamek aránya a korábbi hónapban tapasztalt 37 százalékról 27 százalékra csökkent, de egyre több nem angol, hanem valamely európai ország nyelvén íródott ilyen spam tűnik fel. Sajnos az e-mailek döntő többsége még mindig kéretlen levél, arányuk a korábbi hónapokhoz hasonló volt, 65 százalékot ért el.

Újdonság a „company character assassination” spamek megjelenése, amelyek nagyobb vállalatokról, brandekről közölnek valótlan, negatív állításokat. Legutóbb egy ismert, amerikai gyorsétterem hálózatot vettek így célba, és az üzenet küldői 500 dollárt kínáltak az étteremből származó ételmintákért. Szintén újdonságnak számít, hogy a spamek küldői legális, ingyenes képfeltöltő oldalak szolgáltatásait is igénybe veszik, majd a feltöltött képek URL címeit használják a kéretlen levelekben, amelyet számos anti-spam URL technológai megoldás képtelen kiszűrni.

Újabb 419-es spamek tűntek fel áprilisban. Ezt a spam fajtát a nigériai büntető törvénykönyv paragrafusa után nevezték el, jellemzően afrikai diktátorokhoz kapcsolódó, szövevényes történeteket tartalmaztak, melyek végén segítséget kértek a címzettől, hogy saját bankszámlája, és némi anyagi támogatással járuljon hozzá az egyes afrikai országokban zárolt milliós vagyonokhoz való hozzáférésben, későbbi, jelentős összegű jutalom fejében. Most egy állítólagos, Irakban szolgált, bombatámadásban megsérült amerikai katona kéri a címzetteket, hogy segítsenek hozzáférni az általa talált készpénzhez.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban áprilisban:
– termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22%
– egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 21%
– pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 21%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 16%

A spamek eredetét vizsgálva továbbra is az alábbi sorrend jellemző a kontinensekre:
1. Észak-Amerika
2. Dél-Amerika
3. Európa
4. Ausztrália/Óceánia
5. Ázsia
6. Afrika



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés