Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra veszélyben a Skype-olók

Dotkom

Újra veszélyben a Skype-olók

Megint féreg terjed a VoIP-kliens használói körében.

Nem telt el egy hónap az előző, hasonló figyelmeztetésünk óta, és ismét kénytelenek vagyunk arról beszámolni, hogy a Skype-felhasználókat egy digitális kártevő fenyegeti. Az F-Secure tegnap számolt be az új fenyegetésről: a Pykse.A névre keresztelt féreg a csevegőablakban jelenít meg egy szöveges üzenetet és egy weblinket, ami egy JPEG file-nak tűnő címre mutat (példák az üzenetekre).

Amennyiben a felhasználó rákattint a linkre, akkor átirányítják egy olyan site-ra, ahonnan ártalmas feladatot ellátó állomány kerül letöltésre az internetező számítógépére. Ilyenkor jut tulajdonképpen a féreg a rendszerbe; és futtatását követően azonnal meg is próbál tovább szaporodni. A fertőzött PC-n található Skype kontaktok számára elküldi a fent említett szöveget a linkkel együtt, illetve a felhasználó előtt megjelenít egy hiányos öltözékű hölgyet, olvasható az F-Secure tájékoztatójában. Ezzel párhuzamosan a Skype státuszát Do not disturb (Ne zavarj) állapotra változtatja.

A finn, IT-biztonsággal foglalkozó vállalat állítása szerint a féreg meglátogat számos, ártalmas kódot nem tartalmazó weboldalt, illetve egy olyan site-ot is, amely a fertőzött számítógépek mennyiségét számolja. Adatokra veszélyes képességgel nem ruházták fel, vagyis nem töröl le és nem módosít állományokat a rendszerben. Csak azokat a PC-ket tudja megtámadni, amelyek Windows-t futtatnak operációs rendszer gyanánt (mint ismeretes, a Skype Mac OS X és Linux környezetben is használható).

Habár nem ez az első eset a Skype-pal kapcsolatban, a fejlesztő emiatt funkcióbeli bővítést nem tervez az üzenőkliensbe. Kurt Sauer, a Skype vezető biztonsági programozója arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy legyenek nagyon körültekintőek abban az esetben, ha csatolmányok vagy weblinkek megnyitására kérik őket, különösen akkor, ha ismeretlen felhasználótól érkezik a kérelem; illetve használjanak antivírus szoftvert.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés