Connect with us

technokrata

Hová fejlődnek a vírusok a következő években?

Dotkom

Hová fejlődnek a vírusok a következő években?

A Windows Vista ebben kulcsszerepet fog játszani.

A digitális kártevők fejlődését jelentősen befolyásolja a Windows Vista megjelenése, áll a Kaspersky Labs nemrég kiadott éves jelentésében. Az orosz, IT-biztonsággal foglalkozó vállalat állítása szerint habár a közeljövőben drasztikus változás nem valószínű e téren, a Microsoft új terméke mindenképpen hatással van a jövő irányvonalainak kialakulására. Kaspersky-ék úgy vélik, hogy az ártalmas kódot tartalmazó programok száma az alternatív operációs rendszereken, főleg a Mac OS X-en és a Unixon, nőni fog, aminek egyik oka, hogy a redmondi szoftver még biztonságosabbá válik, azaz a támadóknak alternatív fogódzókat kell találniuk.

Fontos változás lesz, hogy az online bűnözők felismerik a konzolpiacot is, mint kiaknázható szegmenst. A napjainkban forgalomba kerülő játékgépek mindegyikénél van lehetőség valamilyen mértékű online interakcióra, és mivel ez a felhasználói tábor dinamikusan nő, ráadásul sokkal óvatlanabb az internetes veszélyekkel szemben (mondhatjuk úgy, még nem szokta meg az online óvatosságot), a Kaspersky szerint nemsokára megkezdik terjedésüket az ezen platformra írt digitális kártevők.

Üzleti fronton sem várható javulás, sőt. Az oroszok úgy vélekednek, hogy a közepes és nagyméretű gazdálkodó szervezetek ellen indított célzott támadások száma tovább nő, azaz az általános, sokakat érintő cyberattakok helyett a konkrét szervezetet megcélzó próbálkozások veszélyének mértéke emelkedni fog idén (is). Ezzel párhuzamosan a zsarolásra alapuló támadások (ransomware) is gyakoribbá válnak majd; elsősorban az Office állományai révén. Ezek egyrészt sebezhető, behatolási pontokat jelentenek a támadók számára, másrészt a fontos adatok tárházaként szolgálnak.

Mi a helyzet a spammel? Sajnos nincs jó híre a Kaspersky-nek: a kéretlen elektronikus levelek mennyisége idén sem fog csökkenni. Nem marad azonban változás nélkül a szektor: 2007-ben tovább emelkedik a grafikus alapú spamek száma (a szövegesek rovására). Ezeket a nem kívánt üzeneteket ugyanis jóval nehezebb kiszűrni a hagyományos antispam eszközökkel, előállításuk és terjesztésük viszont egyre kisebb költséggel jár, ahogy a minél erősebb processzorok és az egyre nagyobb adatátviteli sebességet kínáló broadband kapcsolatok elterjednek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu