Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatmentés bárhol

Dotkom

Adatmentés bárhol

A Symantec új szoftvere, részletes paraméterezhetőséggel.

A BackupExec System Recovery egy Image alapú mentőmegoldás, ami bár a teljes rendszer mentését képes biztosítani, egyaránt használható otthoni és szerver környezetben is. A szerver operációs rendszereken egy hagyományos mentési megoldás kiegészítésként, a rendszeradatok vagy rendszerpartíció védelmére érdemes bevezetni. A BackupExec System Recovery alapja az a SmartSector technológia, ami képes nyomon követni, hogy egy NTFS fájlrendszer melyik blokkjai változtak meg egy korábbi mentés óta. Ez a képesség biztosítja, hogy a BackupExec System Recovery nem csak teljes, hanem inkrementális mentések készítésére is alkalmas.

A mentések elindítása előtt egy pillanatfelvétel készül a menteni kívánt fájlrendszerről. A BackupExec System Recovery a régi operációs rendszereken saját, az új operációs rendszereken a VSS snapshot modulját használja a pillanatfelvétel elkészítéséhez. Egy teljes mentésnél a pillanatfelvétel értékes blokkjait a pillanatfelvételből rendre lemásoljuk a mentési képbe. Egy inkrementális menténél pedig, csak a megváltozott blokkokat másoljuk el a mentési képbe, ami egyébként egy hagyományos fájlként jelenik meg. Ezt a fájlt helyi vagy hálózaton keresztül csatolt fájlrendszerre helyezhetjük el.

A mentés nem öncélú. A BackupExec System Recovery csomaggal helyreállíthatunk egy teljes fájlrendszert, egy könyvtárat vagy akár egyetlen fájlt is. Lehetőségünk van arra is, hogy egy mentési képet az Explorerből jobb egérkattintással, read-only módon, virtuális meghajtóként csatoljuk a fájlrendszerhez és abból egyes fájlokat kimásoljunk.

A sokféle visszaállítás közül a legérdekesebb egy rendszerpartíció helyreállítása, sőt egy rendszer partíció költöztetése egyik gépről egy másikra. A BackupExec System Recovery egy bootolható CD-n érkezik. A rendszert erről a CD-ről elindítva egy WindowsPE-ben találjuk magunkat. A mentési képnek olyan eszközön kell lennie, amit a WindowsPE használni tud: lehet ez egy belső diszk, egy USB diszk vagy egy hálózati fájl megosztás. A CD-n levő eszközök lehetővé teszik, hogy beállítsuk a IP hálózatunkat, csatoljuk a hálózati meghajtót, esetleg particionáljuk a cél diszket és már indulhat is a visszatöltés.

A CD-ről indított rendszer bootolás után már tudja, hogy milyen hardveren fut, milyen eszközmeghajtókra van szüksége ahhoz, hogy az új cél rendszert működtetni tudja. A visszatöltés utolsó lépéseként a Backup Exec System Recovery a szükséges eszközmeghajtókat másolja be, esetleg a HAL réteget cserél, és a Windows-t olyan állapotba hozza, mint amikor a friss telepítés után az első bootolásra van felkészítve. A visszatöltés tehát befejeződött, a Windows először indul ezen a hardveren, és elindítja a „plug and play” hardver felismerést. Szerencsére a BackupExec System Recovery már odakészítette a szükséges eszközmeghajtókat a „plug and play” folyamatnak. Amint az befejeződött, már kezdhetjük is a munkát az új vasra költöztetett operációs rendszerrel.

A fent leírt központi funkciók mellett rengeteg kényelmi szolgáltatást is ad ez a csomag, szabályozható, vagy beállítható, hogy:
• mennyire sok erőforrást vigyen el egy mentés (CPU és IO rendszer terhelés),
• mekkora hálózati sávszélességet foglaljunk el,
• mekkora fájlokra daraboljunk fel egy mentési képet,
• titkosítsuk-e a mentési képet,
• készüljön-e esemény hatására (pl. kilépés, belépés, patch telepítés, sok változás, rendszerindítás, leállítás) mentés,
• ütemezetten, hogyan készüljenek inkrementális és teljes mentések,
• központi management felületről vezérelhessük a vállalati szerverek mentését.

Emellett lehetőség van úgynevezett lights-out restore-ra, azaz távoli telephelyek visszaállítására a központból.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés