Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen gyakran romlanak el a winchesterek?

Dotkom

Milyen gyakran romlanak el a winchesterek?

Több mint 100 ezer merevlemezre alapuló felmérés.

Habár a winchesterek élettartamának, meghibásodási körülményeinek vizsgálatát maguk a gyártók is elvégzik, korántsem akkora mintával dolgoznak, mint amire a Google-nek nyílt lehetősége. Az amerikai vállalat három mérnöke nemrég számolt be kutatásainak eredményeiről, melynek során több mint 100 ezer, a keresővállalat számítógépeiben 2001 óta teljesítő winchestert vizsgáltak meg. A 80 és 400 GB közötti kapacitással bíró merevlemezek elhasználódására voltak kíváncsiak a mérnökök; a vizsgálat során pedig arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy a használati szint és a meghibásodások között sokkal gyengébb korreláció mutatkozik, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

A különböző típusú, márkájú (ám a nyilvánosság számára gyártó szerint be nem azonosított) merevlemezek használatának felmérésével kiderült, hogy az a széles körben elfogadott nézet, miszerint a nagyobb használat során hamarabb romlanak el a winchesterek, nem igaz, vagy legalábbis így nem igaz. Az erőteljesebb igénybevétel csak a használati időszak elején indukál nagyobb meghibásodási arányt, illetve a merevlemezek életciklusának végén jelent hasonló problémát. A három évnél fiatalabb, ám nagymértékben terhelt mágneses adattárolók szinte semmivel sem romlottak el hamarabb, mint megkímélt társaik. Ennek a Google mérnökei a „legerősebb túléli” elmélet igazát tulajdonították, miszerint a gyakran használt winchesterek közül a gyengébbek hamarabb elhullanak, a többi viszont már bírja a gyűrődést.

Szintén megdőlt egy másik elmélet is, miszerint a minél alacsonyabb hőmérséklet jótékony hatással van a merevlemezek élettartamára. Csak az igazán magas hőmérsékleten üzemelő példányok esetén jött jól a hidegebb környezet – a szokványos szobahőmérséklet azonban inkább ártott már a winchestereknek. A három évesnél idősebb példányok ugyanis hajlamosabbak voltak a tönkremenetelre, ha huzamosabb ideig 25 fok alatt üzemeltek.

Papírformát hozott viszont a szkennelési hiba vizsgálata. Eszerint a lemez felületén észlelt hiba esetén a merevlemez tízszer nagyobb valószínűséggel romlott el véglegesen, azokkal a winchesterekkel szemben, melyeknél nem találtak ilyen defektust. Ráadásul, az első szkennelési hiba megjelenése után a meghajtók 39-szer(!) hajlamosabbak voltak 60 napon belül teljesen elromlani, mint azok, amelyeknél nem jelentkezett ez a fajta probléma.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés