Connect with us
Hirdetés

technokrata

Az Office kikerül a veszélyeztetett fajok közül?

Dotkom

Az Office kikerül a veszélyeztetett fajok közül?

A 2007-es kiadással megváltozhat az online támadások fő célpontjának tárgya.

Múlt héten tartották az Egyesült Államokban az RSA Conference 2007 nevű előadássorozatot, ahol az IT-biztonságról folytak jövőbemutató eszmecserék. Itt hangzott el az a feltételezés is, hogy a Microsoft Office 2007 piacra kerülésével az internetes támadók megváltoztathatják támadási felületük elsőrendű célpontját – a biztonságosabbá váló redmondi irodai alkalmazáscsomag helyett olyan új behatolási pontokat keresnek, mint amilyen például az Adobe Acrobat Reader.

Jeff Moss, a Black Hat és a Def Con hackerrendezvények alapítója a fenti konferencián elmondta, hogy jelenleg az online bűnözők által (is) használt ártalmas programok a kliensoldali alkalmazásokat célozzák. „Az Office 2007 sokkal jobb architektúrával rendelkezik (mint az Office 2003), ezért jóval kevesebb alkalmazás támadja. Emiatt kevesebb olyan sikeres támadást fogunk látni Vista alatt, mint Windows XP-s környezetben.” – mondta a szakember.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a bűnözők a nagyobb védelem miatt feladnák. Egyszerűen csak más irányból próbálják meg megközelíteni az internetezőket. Honnan? Minden más olyan alkalmazás irányából, amelyet futtatunk, de különösen azok felől, amelyet sokan használnak. Ilyen például az Adobe által fejlesztett Acrobat Reader, melyre az elmúlt hónapokban egyre emelkedő számú támadó alkalmazás épült (részletek a PDF-hibájáról). Emiatt az Adobe egyre gyorsabban kénytelen kiadni patch-eit.

A lényeg tehát nem változik: a vállalatokat és a magánszemélyeket is egyre növekvő mértékben fenyegetik az online bűnözők. Trójai programok, rootkitek, billentyűleütést figyelő programok – többnyire mind az adatainkra, belépőkódjainkra vagy bankszámláinkra utaznak. A Gartner piackutató becslése szerint idén a fejlett és digitális világba valamilyen módon bekapcsolódó cégek 75 százaléka (!) fog idén elszenvedni valamely, gazdasági motiváció okán létrehozott spyware támadást. A Gartner nem is jósol nagy változást az Office 2007 megjelenésével – a Vista és az új Office elterjedéséhez ugyanis idő kell.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés