Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vállalati titkok az Interneten

Dotkom

Vállalati titkok az Interneten

A cégek nem ügyelnek a leselejtezett PC-ken hagyott információkra.

Egyes biztonsági szakértők szerint a legtöbb vállalat nem a megfelelő adatkezelési szempontok szerint jár el a leírt számítógépek leselejtezésekor. Hanyagságuknak köszönhetően a használtpiacon bárki hozzájuthat, az olykor kényes, belső információkhoz.

Az adatvédelmi specialista Pointsec által készített felmérés szerint a problémát tovább súlyosbítja a tény, hogy a használt gépeket a harmadik világ országaiba szállítják, ahol a meghajtókon tárolt információk adatlopásokkal visszaélők karmaiba kerülhet.

Számtalan jelentés bebizonyította, hogy az eBay-en eladásra kínált merevlemezeken vagy számítógépeken privát és értékes információk is találhatók – figyelmeztett a tanulmány.

A Pointsec adataiból az derült ki, hogy a nagyobb vállalatok kevesebb mint fele alkalmaz szakszerű leselejtezési eljárást, amikor az elavult gépeket kivonja a forgalomból. Legtöbbjük használtgép kereskedőknek vagy alkalmazottaiknak értékesíti az ósdi eszközöket, utóbbi esetben nagy a valószínűsége, hogy olyanok kezébe kerülnek a gépek, akik akadálytalanul hozzáférhetnek az összes adathoz.

A cégek mintegy 17 százaléka házon belül semmisíti meg a vasat, ami a legnagyobb garancia arra, hogy az adatok valóban nem juthatnak idegen kezekbe.

A felmérés 329 vállalat szokásait elemezte, a cégek több mint fele legalább 2 ezer alkalmazottal rendelkezett – azaz a legtöbb esetben a legkevésbé átlátható, hogy ki, mikor, milyen eszközhöz juthatott.

Martin Allen, a Pointsec vezetője azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy leselejtezés előtt legyen gondjuk a merevlemezek újraformázására, vagy titkosítsák az adatokat a megfelelő módon, ugyanis csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem kerülnek rossz helyre a bizalmas információik – kivéve, ha valaki olyan jut hozzá, aki ismeri a jelszavakat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés