Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista: hiába a merevlemez-védelem?

Dotkom

Windows Vista: hiába a merevlemez-védelem?

A hatóságok szerint nem fog gondot okozni a Vista file-titkosítási védelme.

Amint arról mi is írtunk korábban, a Windows Vista két változata, az Enterprise és az Ultimate kiadás egyaránt rendelkezik egy olyan funkcióval, mely a háttértárakon rögzített információk védelmét hivatott szolgálni. A Bitlocker Drive Encryption révén akár egész merevlemezeket lehet titkosítani. És, habár sokáig rebesgették, a Microsoft mindmáig tagadja, hogy tett volna hátsó kaput (backdoor) a funkcióba. Ennek ellenére a törvényszéki szakértők nem aggódnak.

Mire fel ez a nyugalom? Nos, a hatóságok szakemberei úgy gondolják, hogy a technológia rendelkezésre állása még nem is jelenti annak széles körű alkalmazásba vételét. Ennek egyik oka, hogy a Bitlocker három működési módjából kettőhöz speciális hardveres megoldás is szükségeltetik: az úgynevezett Trusted Platform Module (TPM) chip, valamint egy ezzel kompatibilis BIOS. És habár ezek már jó ideje elérhetőek a piacon, elterjedni mindmáig nem tudtak. A harmadik üzemmód is külön hardvert igényel: ekkor a felhasználónak egy olyan USB-s eszközt kell csatlakoztatnia, ami tartalmazza az indítókulcsot – így tud bootolni a Windows.

A törvény betűjének érvényt szerezni kívánó rendőrök, nyomozók számára ez utóbbi esetben nincs is másra szükség, mint megszerezni az USB kulcsokat, és természetesen magát a számítógépet – lehetőleg egy rajtaütésszerű házkutatás keretei között. Sőt, még az USB kulcsra sincsen szükség, ha sikerül a számítógéphez bekapcsolt állapotban hozzáférni. Ekkor ugyanis egy másolással megoldható a kívánt adatok kinyerése a védett komputerből. Hiszen habár a logikai kötet titkosítva van, az operációs rendszer az absztrakciós réteg tetején dolgozik – a szakértők mindent láthatnak, amit az operációs rendszer is „lát”, azaz lehetőség nyílik az információkhoz való hozzáférés akkor is, ha a vistás számítógépen fut a Bitlocker védelem.

Ugyanazok az aggályok tehát, mint a Windows XP esetén, ám ahogy a korábbi operációs rendszernél a legtöbben nem éltek az extra védelmi lehetőségek jelentette előnyökkel, úgy valószínűleg Vistán is hasonló lesz a helyzet. Ugyan néhány felhasználó használ(t) olyan törlőeszközöket, amik megnehezítik vagy lehetetlenné teszik az adatok kinyerését, de legtöbben az egész rendszert alapbeállításon hagyják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés