Connect with us

technokrata

Windows Vista: hiába a merevlemez-védelem?

Dotkom

Windows Vista: hiába a merevlemez-védelem?

A hatóságok szerint nem fog gondot okozni a Vista file-titkosítási védelme.

Amint arról mi is írtunk korábban, a Windows Vista két változata, az Enterprise és az Ultimate kiadás egyaránt rendelkezik egy olyan funkcióval, mely a háttértárakon rögzített információk védelmét hivatott szolgálni. A Bitlocker Drive Encryption révén akár egész merevlemezeket lehet titkosítani. És, habár sokáig rebesgették, a Microsoft mindmáig tagadja, hogy tett volna hátsó kaput (backdoor) a funkcióba. Ennek ellenére a törvényszéki szakértők nem aggódnak.

Mire fel ez a nyugalom? Nos, a hatóságok szakemberei úgy gondolják, hogy a technológia rendelkezésre állása még nem is jelenti annak széles körű alkalmazásba vételét. Ennek egyik oka, hogy a Bitlocker három működési módjából kettőhöz speciális hardveres megoldás is szükségeltetik: az úgynevezett Trusted Platform Module (TPM) chip, valamint egy ezzel kompatibilis BIOS. És habár ezek már jó ideje elérhetőek a piacon, elterjedni mindmáig nem tudtak. A harmadik üzemmód is külön hardvert igényel: ekkor a felhasználónak egy olyan USB-s eszközt kell csatlakoztatnia, ami tartalmazza az indítókulcsot – így tud bootolni a Windows.

A törvény betűjének érvényt szerezni kívánó rendőrök, nyomozók számára ez utóbbi esetben nincs is másra szükség, mint megszerezni az USB kulcsokat, és természetesen magát a számítógépet – lehetőleg egy rajtaütésszerű házkutatás keretei között. Sőt, még az USB kulcsra sincsen szükség, ha sikerül a számítógéphez bekapcsolt állapotban hozzáférni. Ekkor ugyanis egy másolással megoldható a kívánt adatok kinyerése a védett komputerből. Hiszen habár a logikai kötet titkosítva van, az operációs rendszer az absztrakciós réteg tetején dolgozik – a szakértők mindent láthatnak, amit az operációs rendszer is „lát”, azaz lehetőség nyílik az információkhoz való hozzáférés akkor is, ha a vistás számítógépen fut a Bitlocker védelem.

Ugyanazok az aggályok tehát, mint a Windows XP esetén, ám ahogy a korábbi operációs rendszernél a legtöbben nem éltek az extra védelmi lehetőségek jelentette előnyökkel, úgy valószínűleg Vistán is hasonló lesz a helyzet. Ugyan néhány felhasználó használ(t) olyan törlőeszközöket, amik megnehezítik vagy lehetetlenné teszik az adatok kinyerését, de legtöbben az egész rendszert alapbeállításon hagyják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin