Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem lesz több „Made in Taiwan”?

Dotkom

Nem lesz több „Made in Taiwan”?

Az egyszerű gyártás helyett az innováció a tajvani gazdaság jövőjének kulcsa.

A „Made in Taiwan” feliratú címke egy teljesen megszokott látvány a legtöbb európai vagy amerikai számára, azonban a mindennapos „szlogen” nemsokára a kilencvenes évek egyik ikonjává válhat, az ország ugyanis belépett abba a korszakába, amit már nem csak az egyszerű szerződéses gyártás jellemez.

A tajvani ipar alapvetően a gyártásra épült, azonban a ´90-es évek végtől a tajvani cégek nekiláttak a mobiltelefon fejlesztéseknek és a személyi számítógépek tervezésének, a szokásos munkafolyamatokat tartalmazó listára pedig felkerült az innováció.

Ennek eredményeként jelenleg négy tajvani termelő uralja a notebook-gyártás 70 százalékát. A többi tajvani márkanevek pedig a gyártásfejlesztés tíz százalékát tudhatják magukénak. Már 2001 környékén is rendelkezésre állt a kapacitás az országban, azonban a multik inkább Kínát részesítették előnyben az összeszerelésekhez.

A CNET cikke szerint az egyik legnagyobb erőforrás-kihelyező a világ második gyártója a Dell: a vállalat termékeinek több mint ötven százalékának fejlesztése saját tajvani üzletágánál történik. 2002-ben ez a leányvállalat körülbelül 50 fővel kezdte meg a munkát, mára már több mint 300-an dolgoznak ott.

A tajvani ipari technikai kutatóintézet adatai szerint az ország már az idei év első felében megelőzheti Japánt a mobiltelefonokba szánt nyákok gyártásában. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, vagy ismertebb nevén a TSMC a világ félvezetőgyártásának felét tudhatja magáénak. A JP Morgan elemzője, Alvin Kwock szerint jelenleg a világ notebook fejlesztésének több mint 80 százalékát szervezték ki Tajvanba.

Ahogy a szakértő fogalmazott, Tajvannak csak az innováció révén van esélye a versenyben maradásra, a szimpla, szerződéses gyártás-termelés pedig áthelyeződik Kínába.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés