Connect with us

Hirdetés

technokrata

Négy IVSZ tagvállalat a Europe´500 listáján

Dotkom

Négy IVSZ tagvállalat a Europe´500 listáján

Tizenkét magyarországi vállalkozás került fel az Entrepeneurs for Growth európai uniós non-profit szervezet legdinamikusabban fejlődő középvállalkozásokat díjazó ötszázas listájára.

Az Entrepeneurs for Growth immár tíz éve készíti el Europe´s 500 néven ranglistáját, amelyre azok a kis- és középvállalatok jelentkezhetnek, amelyek forgalmuk és alkalmazottaik számának növelésében jelentős eredményt értek el az előző három évben. A listára idén jelentkeztek először magyar vállalkozások is – a legjobb 12 hazai cégbe a Freesoft Plc., az Interware Plc., a Kürt Computer Rendszerház Rt. és a XAPT Hungary Kft. is bekerült. A legjobb hazai cég, a Photel Communications az 58. lett.

A legeredményesebb vállalatoknak Günter Verheugen, az Európa Tanács alelnöke adja át a díjat november 25-én a bécsi Hofburgban megrendezett gálán. A listát nemzetközi szinten támogató KPMG és Microsoft magyar képviselete külön díjazza a listán legjobban szereplő hazai vállalatot.

A kis- és középvállalatok Európa gazdaságának motorjai: számuk a kontinensen mintegy 22 millió, és közel 120 millió embert foglalkoztatnak, továbbá ők állítják elő az európai GDP 57 százalékát. A kkv-szektor a gazdaság növekedésének elsőszámú mozgatórugója Magyarországon is. Természetesen a rangos listára való felkerülés komoly elismerés és lehetőség a kevésbé ismert, de jó eredményeket produkáló hazai vállalkozások számára, hiszen Európa-szerte elismert referenciát jelent majd számukra.

A listázott vállalatok idén az Európai Unió 22 országából, továbbá Izlandról, Norvégiából és Svájcból kerültek ki. Az EU új tagállamai Közép- és Kelet-Európában minden üzleti szektorban megelőzik a nyugati államokat mind a munkahelyteremtés bővülését, mind pedig bevételeik növekedését tekintve.

Az listára idén először nevező Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, és a tavaly már szereplő Csehország vállalatainak munkaerő növekménye 21,1 százalékos volt, szemben a többi tagállam és az EFTA országok (Izland, Norvégia, Svájc) által elért 18,3 százalékkal. Az előző három év pénzügyi adatai szerint, a litván vállalatoknál 45,4 százalékkal, a szlovénoknál 27,3 százalékkal, a letteknél 25,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság. Ezekkel az eredményekkel a nyugati gazdaságok közül csak Izland tudott versenyezni, ahol 72,3 százalékos volt a munkaerő bővülése a vizsgált három év alatt.

A listára felkerült cégek kétharmadát olyan középvállalatok alkotják, amelyek dolgozóinak létszáma 100 és 1000 fő között van. A lista elmúlt kilenc évben közzétett adatai alapján ezek a középvállalatok járulnak hozzá leginkább a forgalom és a munkahelyek számának növekedéséhez, évi mintegy 16 százalékkal. A listázott vállalatok 22 százalékának dolgozói létszáma meghaladja az 1000 főt, és mindössze 10 százalék esetében marad a foglalkoztatottak száma 100 fő alatt.

Az összesített eredmények erőteljes fellendülést mutatnak. A listán szereplő cégek dolgozóinak létszáma átlagosan 57,3 százalékkal nőtt az elmúlt három év alatt. A forgalom ennél is magasabb, 66,6 százalékos növekedést mutat. Ha a számokat éves mutatókra bontjuk, kiderül, hogy egy átlagos európai cég 16,3 százalékkal növelte alkalmazotti létszámát és 18,6 százalékkal a forgalmát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés