Connect with us

Hirdetés

technokrata

Trösztellenes bizottsági tisztviselő másodállásban a Microsoft tanácsadója?

Dotkom

Trösztellenes bizottsági tisztviselő másodállásban a Microsoft tanácsadója?

Összeférhetetlenség.

A brüsszeli European Information Service partnerportáljának értesülései szerint a Microsoft elleni trösztellenes vizsgálat vezetésére kiszemelt bizottsági tisztviselő egy olyan tanácsadó cégnél kíván elhelyezkedni, melynek ügyfelei közé tartozik a redmondi székhelyű szoftvergyártó óriás is.

A Bizottság 2004 óta hadakozik a redmondi mamutvállalattal: ekkor 497 millió dollár pénzbüntetésre ítélte a Microsoftot, amiért az visszaélt domináns piaci helyzetével és jogtalanul korlátozta a tőle független szoftverfejlesztőket, hogy olyan nyomtatóvezérlő, fájlmegosztó és jelszókezelő programokat írjanak, amelyek éppen olyan jó hatásfokkal működnek a Windows operációs rendszer alatt, mint a redmondi cég saját fejlesztései.

A Bizottságnál a francia Henri Piffaut-t szemelték ki arra, hogy októbertől átvegye a Microsoft és más hasonló ügyekkel foglalkozó antitröszt-egység vezetését. A Reuters azonban úgy tudja, hogy a tisztviselő időközben meggondolta magát, és egy olyan brüsszeli székhelyű gazdasági tanácsadó cég alkalmazásába kíván lépni, mely ügyfelei között tudhatja a Bill Gates által alapított vállalatot is.

Jonathan Todd bizottsági szóvivő megerősítette: Piffaut kérelmezte, hogy személyes okok miatt kiléphessen jelenlegi munkaköréből, ugyanakkor döntés még nem született az ügyben. A szóvivő azonban nem közölte, hogy a bizottsági tisztviselő hol folytatja pályafutását. Todd elmondta azt is, a bizottsági munkatársaknak távozásuk után is vigyázniuk kell arra, hogy tevékenységük során ne alakuljon ki érdekkonfliktus.

Piffaut távozásával egyébként tovább húzódik a Microsoft, és más hasonló ügyekkel foglalkozó technológiai csoport vezetőjének cseréje. Az egység eddigi feje, Cecilio Madero Villarejo a továbbiakban ugyanis a pénzügyi szolgáltatásokért felelős egység vezetője lesz a versenypolitikai főigazgatóság keretein belül.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés