Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következik a lehallgathatatlan telefonálás kora?

Dotkom

Következik a lehallgathatatlan telefonálás kora?

Titkosított hangátvitel az Interneten – mindenkinek!

Még tavaly nyáron írtunk a Pretty Good Privacy, röviden PGP névre keresztelt titkosítóprogram alkotójának, Phil Zimmermannak „új” fejlesztéséről. Az amerikai a Black Hat konferencián előadott bemutatója szerint igyekszik a PGP-hez hasonló mértékű védettséget biztosítani a VoIP-technológiát használók számára, a kíváncsi fülekkel szemben.

Az eltelt egy év nem volt eseménytelen: Zimmerman márciusban kiadta a Zfone névre keresztelt alkalmazás bétaváltozatát, a nemrég zajlott Defcon hackertalálkozón pedig arról számolt be, hogy megkötötte az első megállapodást egy kereskedelmi forgalmazásban is érdekelt céggel. A hálózati eszközöket gyártó Borderware úgy döntött, hogy az SIP standardra épülő szoftvert licencelni fogja termékeihez.

Érdekesség, hogy Zimmermann nem most először próbálkozik ilyesmivel: majdnem tíz éve már létrehozta a PGPfone-t, ami hasonló lehetőségeket kínált az internetezőknek. Az amerikai szakember azonban egy dekáddal megelőzte a korát: „Az Internet akkor még nem állt készen [a titkosított VoIP-ra].” – mondta Zimmermann.

Ráadásul nem is csak a PGP alkotója foglalkozik ilyesmivel; a Skype ugyanis már régóta rendelkezik titkosítással. Erről azonban sokat nem tudni, mivel mind az alkalmazott módszer, mind a szoftver forráskódja védett, abba a kriptográfusok nem láthatnak bele, és így nem is véleményezhetik.

Megjegyzés: Ez a cikk kis híján nem jött létre, „köszönhetően” a Microsoft Word nevű szövegszerkesztő programjának, ami úgy fagyott bele a kész szöveg szerkesztésébe (pár, weboldalról származó szó beillesztését követően), hogy abból mindössze egy 0 byte-os állomány maradt hátra. A szerkesztő azonban túl értékesnek vélte a tartalmat veszni hagyni, ezért az elejéről újraírta – igaz, kissé rövidebbre szabva – a cikket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés