Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elektronikus számlázással a visszaélések ellen

Dotkom

Elektronikus számlázással a visszaélések ellen

A sok tízmilliárd forint kárt okozó fiktív kifizetések ellen a be- és kifizetések párosítása a megoldás, melyet a csak törvényi szabályozáson múló, értékhatárhoz kötött tételes és számonkérhető elektronikus adóbevallással egyszerűen meg lehetne valósítani.

Nemrégiben több olyan cikk látott napvilágot a magyar médiában, amelyben külföldi elemzők azt nyilatkozzák, hogy az Európai Unió évente több tízmilliárd eurós bevétel kiesését főképp a szervezett áfacsalások okozzák. Független magyar szakértők a „számlabélyeg” bevezetésében látják a megoldást, de a hitelesítés-szolgáltatással foglalkozó NetLock Kft. szerint a „számlabélyeg” nem nyújt hatékony védelmet a visszaélések ellen. A vállalat vezetői úgy gondolják, hogy előrelépést kizárólag az elektronikus számlázás jelenthet, ahol az elektronikus aláírás és időbélyegző alkalmazása szavatolja a számlabizonylatok hitelességét, kibocsátásuk időpontját és kibocsátójuk azonosíthatóságát, valamint a számla eredeti tartalmának megőrzését.

A „Számlabélyeg” az eddig kiszivárogtatott információk alapján egy tízkarakteres, betű-szám kombinációval ellátott öntapadós, hologramos, szigorú számadású bélyeg lenne, amelyet az APEH-től rendelhetnének meg a számlaadók. Segítségével – az ötlet gazdái szerint – kétséget kizáróan azonosítani lehetne a kibocsátót, mivel minden kiállított számlára fel kellene ragasztani. Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója viszont úgy gondolja, hogy a bevezetni kívánt ötlet nem felel meg a kitűzött céloknak. Alapvető problémája az, hogy a „Számlabélyeg” alkalmazásával csak a számla hordozóját, azaz a papírt védenénk, nem pedig annak lényegét, vagyis a tartalmát. Mivel éppen azoknak a feltételeknek nem tesz eleget, amelyre hivatott, bevezetése gyakorlatilag szükségtelenül terhelné az adófizetők pénztárcáját.

„Ha a „Számlabélyeg” ötlete megvalósulna, akkor az nemcsak a számlázással kapcsolatos adminisztrációt és annak vonatkozó költségeit növelné, hanem újabb bürokratikus akadályt jelentene az elektronikus ügyintézés, minél több területen történő alkalmazásában” – nyilatkozta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. „A hologrammal ellátott papírbélyeg nem nyújt hatékony védelmet a hamisítók és a csalók ellen. Bevezetése óriási pénzeket emésztene fel és gátolná az elektronikus számlázás elterjedését is, amely olcsó és biztonságos megoldást jelent a különböző visszaélések, adócsalások visszaszorítására, mivel itt valósul meg egyidejűleg az információ hitelessége, a számlák tartalmának sértetlensége, és a számla kibocsátója is bármikor azonosítható” – tette hozzá Rózsahegyi.

Az adóalanyi kör által már az Európai Uniós csatlakozásunk napjától alkalmazható elektronikus számlázás nagy segítséget nyújt az elektronikus ügyvitelt alkalmazók munkájához. Ha számláikat elektronikus úton bocsátják ki ügyfeleiknek, egyrészt időt, másrészt pénzt takarítanak meg. A több példányban kinyomtatott számlák papírköltsége, majd az ezt követő postaköltség kiküszöbölhető, és nem kell hosszú időt tölteni a számlázással. Az elektronikusan előállított számla egy gombnyomással eljuttatható az ügyfél részére, ezáltal hatékonyabbá válik a munkavégzés. Az adóhatóság pedig könnyebben ellenőrizheti a számlák tartalmát, és kibocsátójának személyazonosságát, így hatékonyan tud fellépni a visszaélésekkel szemben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés