Connect with us

Hirdetés

technokrata

RFID-es vérkonzerv

Dotkom

RFID-es vérkonzerv

A saarbrückeni klinika RFID-alapú pilot project-jét a vérkonzervekre is kiterjesztik.

Mostantól a vérkonzerveket is RFID-chipekkel szerelik fel annak érdekében, hogy a páciensek biztosan a megfelelő vértermékeket kapják. Az RFID-projekt résztvevői a fővállalkozó Siemens Business Services (a Siemens IT-szolgáltató ágazata) mellett az Intel, a Fujitsu Siemens Computers, az RpDoc Solutions és az IMP Computersysteme AG.

A saarbrückeni klinikán 2005 nyarán vezettek be – a németországi kórházak között elsőnek – egy RFID-alapú rendszert a páciensek azonosítására: felvételkor egy RFID-chipet tartalmazó karkötőt kapnak. A kiterjesztés alapján a nekik szánt vérkészítmények is RFID-et kapnak. A benne tárolt szám megegyezik egy adatmondatnak a számával, amely egy védett adatbázisban a véradomány eredetét, a felhasználás célját és a cél-páciens személyi és gyógyszerezési adatait tartalmazza. Amikor a nővér a vértasakot a páciens ágyához hozza, mind a páciens karszalagjában, mind a tasakon lévő RFID tartalmát kiolvassa a nála lévő PDA-val. A vér csak akkor adható be, ha a két szám egyezik. Így garantálható, hogy a páciens a neki való vérfajtát és -mennyiséget kapja. A beadás adata rögtön bekerül a páciens adatrekordjába és a klinikai folyamatba is.

AZ RFID-megoldás számítástechnikai eszközei közé tartoznak Fujitsu Siemens gyártmányú notebookok (amelyek hozzáférnek a klinika páciensinformáció-rendszeréhez) és Pocket Loox típusú PDA-k, valamint Intel-mobiltechnológiájú Stylistic tablet-PC-k.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés