Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Synergon teljesítette nyereségtervét

Dotkom

A Synergon teljesítette nyereségtervét

A csoport tagjai közül az árbevételhez továbbra is a Synergon és a SAO hozzájárulása a legmeghatározóbb.

A Synergon csoport az év utolsó három hónapjában tapasztalt kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, a 2005. évre jellemző kedvezőtlen piaci folyamatok ellenére realizálta eredetileg kitűzött nyereségcélját. Az 502 millió forintnyi adózott eredmény 19,6 milliárd forintos – az előző évinél 3 százalékkal alacsonyabb – értékesítési árbevétel mellett keletkezett. A társaság a negyedik negyedévben egész évi árbevételének 37 százalékát teljesítette, ami az iparágra jellemző szezonalitás mellett annak is köszönhető, hogy a várakozásoknak megfelelően a költségvetési intézmények részben pótolták az év végéig rendelkezésükre álló forrásaik korábban elmaradt felhasználását.

Az államigazgatás területén tehát sikerült csökkenteni az év közben felhalmozódott lemaradást – ily módon az értékesítés szektorok alapján történő bontásban jelentős eltérés nem tapasztalható az előző évi arányokhoz képest -, ugyanakkor a hosszú átfutású, összetett projektek rovására nőtt az egyszeri hardver- és szoftverbeszerzések aránya. A Synergon számára 2005-ben kiemelkedő lehetőséget jelentett a pénzintézetek erőteljes beruházásigénye, amit sikeresen ki is használt. A telekommunikációs piacon az adat- és informatikai szolgáltatások fokozatos bővítési igénye, illetve az alternatív társaságok terjeszkedése biztosította a szektor részesedésének növekedését a bevételi struktúrában. Az év során a lehetőségeket tovább bővítette a horvátországi távközlési piac liberalizálása.

A csoport tagjai közül az árbevételhez továbbra is a Synergon és a SAO hozzájárulása a legmeghatározóbb: együttesen 65 százalék. A SAO egész évben kimagaslóan teljesített, a bázisidőszakinál és a tervezettnél magasabb eredményeit magas fedezetarányú rendszertámogatási és üzemeltetési tevékenységgel érte el. Elsősorban a vártnál jóval nagyobb év végi teljesítményével az üzleti megoldások divízió bevételei szintén felülmúlták a korábbi várakozásokat. A Synergon árbevételének meghatározó részét biztosító hálózati kommunikációs tevékenység ugyan kissé elmaradt a tervektől, ám fedezeti szinten ez az elmaradás – a magasabb szolgáltatástartalomnak köszönhetően – már kevésbé érzékelhető. A további üzleti egységekre (hardver divízió, SAP és retail üzletágak) a negyedik negyedévben szintén kimagasló teljesítmény volt jellemző, ami azonban csak részben tudta pótolni az előző negyedévek során keletkezett elmaradásokat.

A 2004. évi átszervezések után az elmúlt évben rendkívül kedvező fordulat volt tapasztalható a Span működésében: a horvát tagvállalat árbevétele 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Szintén folytatódott a Fibex értékesítésének dinamikus bővülése, a 45 százalékos növekedés oka, hogy a társaság egyidejűleg növelte részesedését meglévő piacain, miközben új piaci szegmensekben is sikeresen jelent meg. Az Infinityben a hosszú távú gazdaságos működés biztosítása érdekében jelentős átszervezésekre került sor, ez bizonyos területeken piacvesztést is okozott, jórészt ennek köszönhető a mintegy 20 százalékos árbevétel-visszaesés. A jelentős költséghatékonysági intézkedéseket is magában foglaló program nyomán a cseh tagvállalat működése az év közepére stabilizálódott, és bár 2005 egészére még veszteséget mutatott ki, a második félév során már nyereséget termelt a társaság.

A tavalyi év egyik legmeghatározóbb stratégiai lépése a kínai Huawei Co. Ltd-vel kötött regionális rendszerintegrátori megállapodás volt. A világ egyik legdinamikusabban bővülő telekommunikációs eszközöket és hálózati megoldásokat gyártó vállalatával megkezdett együttműködés keretében regionális szinten is megkezdődött az üzleti lehetőségek kiaknázása a telekommunikációs és a gyártóvállalati szektorban egyaránt. A Synergon arra számít, hogy 2006 folyamán a Huawei hazai ismertségének növekedésével párhuzamosan hálózati megoldásaiban dinamikusan növekvő mértékben használja majd fel a kínai partner termékeit.

2006-ban a Synergon csoport organikus és akvizíciós növekedést egyaránt tervez. Noha az előző évben már jelentős előrelépés történt, a Romániában és/vagy Szlovákiában tervezett akvizíció(k) sikeres lebonyolítására várhatóan kedvezőbb feltételeket teremt az idei esztendő. Organikus növekedésre leginkább a telekommunikációs piacon zajló adatkommunikációs háttérinfrastruktúra-bővítés, a vállalati szféra (ezen belül is különösen a középvállalati kör) erősödő igénye a hálózatépítés és vállalatirányítási rendszerek korszerűsítésére, a továbbra is likviditásbőséget élvező pénzintézeti szektor további terjeszkedése, illetve az uniós források tavalyinál már nagyobb mértékű felhasználása biztosítanak lehetőséget. Mindezek alapján 2006-ban a Synergon csoport akvizíciót nem számítva is kétszámjegyű százalékos árbevétel-növekedésére számít, aminek hatása várhatóan nyereségszinten is világosan megjelenik majd.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés