Connect with us

Hirdetés

technokrata

„Dánok, halottak vagytok” – muzulmán hackertámadások százait regisztrálták

Dotkom

„Dánok, halottak vagytok” – muzulmán hackertámadások százait regisztrálták

A Dániában megjelent, Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt felcsaptak az indulatok a muzulmán világban – egyes hackerek már halállal fenyegetik a szólásszabadság jogát gyakorló dánokat.

Körülbelül 600 dán website esett áldozatul a hackeléshez értő, felháborodott muzulmánoknak, írta az Internet-monitorozással foglalkozó Zone-H. Ha kitekintünk az országból, akkor már nagyjából 1000-re nő ez a szám. Ráadásul, a nyugati világban megszokott tiltakozó hangvétellel ellentétben a feltört weboldalak igen kemény üzeneteket (is) közvetítenek – „Danish, you´r D3ad”, olvasható az egyik deface-elt site-on. Emellé még szemléltető ábrát is csatolt a támadó: egy dán színekre festett babát is láthatott az oldalt felkereső internetező, amit a nyakánál fogva felakasztottak.

A fényképész Thomas Jorgensen, a fent említett website tulajdonosa sokáig nem is tudta, hogy ismeretlen támadók megmásították kezdőoldalát; amikor azonban észrevette, azonnal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. Egyben megkereste a weblapját hostoló szerver tulajdonosát is, információgyűjtés végett.

Az első felmérések szerint a website-okat véletlenszerűen támadták meg, rendszerezettség nem figyelhető meg az áldozatul esett weboldalak között. Az sem tűnik igazoltnak, hogy komoly tudással rendelkező hackerek keze van a dologban: a Zone-H listájában legalábbis nem található meg se a dán kormányzat website-ja, se a Jyllands-Posten újságé. Pedig ez utóbbi publikációja nyomán háborodtak fel a muzulmánok (igaz, maguk a rajzok már hónapokkal korábban felbukkantak).

„Kutatásunk beigazolta azt, amit vártunk: az Internetet eszközként használják a tiltakozók, a valós világban való történésekre reagálva.” – írta a Zone-H. A szervezet tudni véli azt is, hogy különböző muzulmán országokból származó hackercsoportok összefogtak, hogy minél nagyobb kárt okozzanak a dán, általánosságban pedig a nyugati webszervereken.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés