Connect with us

Hirdetés

technokrata

CE: egyszerűen, laborban

Dotkom

CE: egyszerűen, laborban

A háztartási készülékeket szabályzó EN 50366 szabvány: a konformitás igazolásának alternatív módja. A 3 cm²-es szonda először teszi lehetővé a csatolási tényezők egyéni mérését.

A Narda Safety Test Solutions új mágnesmező-szondával látta el Exposure Level Tester ELT-400 készülékét. Három négyzetcentiméternyi hasznos felületével a szonda a csatolási tényezők EN 50366 szabvány szerinti meghatározását teszi lehetővé. Ezáltal újabb utat nyit a gyártók és importőrök számára a háztartási készülékek konformitásának igazolása terén. A háztartási készülékek fejlesztői az ELT-400 és a szonda kombinációjával olyan eszközt kapnak, amellyel elkerülhetők a meglepetések a tesztlaborban.

A háztartási készülékek gyártói és importőrei számára kötelező a készülékek konformitásának EN 50366 szabvány szerinti igazolása, amennyiben használni szeretnék a CE jelzést – az Európai Unió országaiban pedig kizárólag a CE jelzéssel ellátott termékek forgalmazása lehetséges. Minőségi jelzésként a CE jelzés az EU területén kívülre szállító exportőrök számára is fontos.

A konformitás igazolásának közvetlen módja egy 100 cm² hasznos keresztmetszettel rendelkező mágnesmező-szondával való mérés. Amennyiben a mérési eredmény meghaladja a határértéket, az még nem jelenti feltétlenül, hogy a készülék nem felel meg az EN 50366 szabvány követelményeinek. A szabvány a konformitás igazolásának további módját is lehetővé teszi, nevezetesen a csatolási tényezők definiálásával. Ezek a csatlakozási tényezők a háztartási készülékek környezetének mágneses mezőjének inhomogenitását, valamint a mért mezőerősség és az emberi test áramsűrűsége közötti viszonyt veszik figyelembe.

A Narda Safety Test Solutions új 3 cm²-es szondájával ezek a csatolási tényezők először határozhatók meg egyénileg minden készülék számára. Ez függetlenséget tesz lehetővé a szabvány által szintén megengedett, legrosszabb eseteket (worst-case) ábrázoló táblázatérték vagy tisztán grafikus meghatározások alkalmazásától. Az egyéni mérés a határértékek közvetlen meghatározását teszi lehetővé, illetve „kedvezőbb” eredményekhez vezet.

Az új 3 cm²-es szonda a már bevezetett 100 cm²-es szondához hasonlóan három egymásra merőleges tekercset tartalmaz, ezért izotróp (irányfüggetlen) méréseket végez: az Exposure Level Tester ELT-400 készülékkel összekötve a szondák közvetlenül leolvasható eredményekhez vezetnek. Az értékeléshez az ELT-400 szabadalmaztatott „Shaped Time Domain” (alakított időtartomány) eljárást alkalmaz, amely pontosan tükrözi az EN 50366 szabvány hivatkozási módszerét. Két szabványos szondájával ezért az ELT-400 referenciakészülékként alkalmazható tesztlaborokban. A készüléktervezés során alkalmazott kísérő eszközként az ELT-400 minden módosítás után megmutatja a tervezőnek, hogy hol áll az EN 50366 szabvány szerint. A laborban történő konformitási igazolás így nem több pusztán formaságnál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés