Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google induló kisvállalkozásokba fektet

Dotkom

A Google induló kisvállalkozásokba fektet

Az elmúlt időszakban az akvizíciók üteme felgyorsult.

Azok a kockázati tőkealapok, amelyek azzal a céllal fektetnek kisvállalkozásokba, hogy eladják őket olyan tőzsdén jegyzett cégeknek, mint a Google, versenyhelyzetben találhatják magukat az utóbbi nagyvállalattal. Az amerikai keresőóriás ugyanis az utóbbi időben sorra vásárolja fel az olyan induló kisvállalkozásokat, amelyek még a kockázati finanszírozási fázisig sem jutottak el.

A Business 2.0 üzleti magazin szerint a Google előnyös ajánlataival egyre több kisméretű, újszerű fejlesztésekkel foglalkozó céget csábít magához. A Google egyik üzletfejlesztési vezetője kifejtette a lapnak, hogy az ilyen típusú felvásárlások a tehetséges munkaerő lecsapolására irányulnak. „Olyan munkatársakra akarunk így szert tenni, akik képesek új termékeket létrehozni” – foglalta össze a cég szóvivője. Szerinte a Google ezzel a stratégiával nem kifejezetten a kockázati tőkésekkel akar versenybe szállni.

2003 óta a vállalat 12 kisvállalkozást vásárolt föl, melyek közül számos korábban nem részesült kockázati finanszírozásban. Az elmúlt időszakban az akvizíciók üteme felgyorsult: az utóbbi félévben a vállalat öt induló mikrovállalkozásnak szerezte meg a tulajdonjogát. Néhányan közülük szó szerint ki sem költöztek még az egyetemről. A Katlix nevű céget például a Stanford Egyetem három diákja alapította 2003 júniusában, miután kifejlesztettek egy új személyre szabott keresési technológiát. A vállalatot a Google három hónapos korában felvásárolta, és az ügylettel a Katlix alapítói a nagyvállalat alkalmazottai lettek.

A kaliforniai, Mountain View-i központú cég Google Local részlege a Where2 kisvállalat márciusi kivásárlása révén jött létre. A kivásárlást követően a Where2 alapítói a Google lokális szolgáltatásaként kínálták a felhasználóknak az általuk fejlesztett technológiát. A Business 2.0 cikke rámutat, hogy ma már a szektor rangidősebb szereplői is számolnak az óriáscég nyújtotta alternatívával. Szeptemberben a cég felvásárolt egy Android nevű, vezetéknélküli eszközökhöz szoftvereket fejlesztő vállalkozást, melyet Andy Rubin, a Danger Hiptop nevű eszközének fejlesztője és a WebTV Network cégnél nevet szerzett Andy McFadden alapított. „A páros könnyen milliókat kereshetett volna kockázati befektetésekből, most azonban a Google-nél dolgoznak” – mutat rá a lap.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés