Connect with us

Hirdetés

technokrata

Symantec Biztonságtechnikai Központ a magyar diákoknak

Dotkom

Symantec Biztonságtechnikai Központ a magyar diákoknak

Világszínvonalú informatikai eszközök, 3 évig ingyen frissített szoftverek – újabb szakiránnyal gyarapodik a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatika Karának ingadozó színvonalú alapképzése.

Achim Deboeser, a Symantec közép-európai régiójának alelnöke, valamint Dr. Sima Dezső egyetemi tanár és főigazgató tegnap ünnepélyes keretek között avatta fel a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Karán (BMF-NIK) a Symantec támogatásával létesített Biztonságtechnikai Kompetencia Központot.

A cég és a főiskola közötti együttműködés értelmében a Symantec speciális célhardver eszközökkel és folyamatosan frissített szoftveralkalmazásokkal támogatja a BMF-NIK-en létesített referencialabor, a Symantec Biztonságtechnikai Kompetencia Központ működtetését. A Symantec vállalta továbbá, hogy tartalmi segítséget, azaz folyamatos konzultációt és továbbképzést biztosít a Kar oktatói részére.

„A Symantec annak híve, hogy a hosszú távú informatikai biztonság csak a mérnökök és felhasználók folyamatos képzésével képzelhető el. Az oktatási intézmények támogatásán kívül ezt szolgálja Felhasználói Tudatosság programunk is” – nyilatkozta Achim Deboeser.

Az alkalmazott eszközök és szoftveralkalmazások a következő biztonsági területekre terjednek ki: behatolás-védelem, sérülékenységek kezelése, korai figyelmeztető megoldások, biztonságkezelés, tűzfal/VPN, védelem a vírusok, a kéretlen üzenetek és a nem kívánatos tartalmak ellen.

Dr. Sima Dezső, egyetemi tanár, a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar főigazgatója elmondta, hogy a trendeknek megfelelően a kar oktatásában egyre nagyobb teret kap a biztonságtechnikai ismeretek elméletének és gyakorlatának korszerű oktatása. Ezért a kar 2006 őszén Rendszerbiztonság és -menedzsment BSc szakirányt indít, illetve a tervezett Mérnök Informatikus mesterképzésében a biztonsági kérdéseket súlypontosan tárgyaló Alkalmazásmenedzsment szakirány létesítésére készül. Ehhez világszínvonalú, folyamatosan megújított eszközökre és szoftverekre van szükség a rendszerbiztonság területén, amelyeket mostantól a Symantec által létesített és megoldásaival felszerelt labor biztosít.

A tartalmi segítség keretében a Symantec a karon eszköz- és szoftverbemutatókat szervez, folyamatos műszaki konzultációt nyújt és hozzájárul az oktatók biztonságtechnikai továbbképzéséhez. A Symantec Biztonságtechnikai Kompetencia Központ világviszonylatban is a legkorszerűbb eszközök felhasználásával teszi lehetővé a hallgatók számára az elméleti ismeretek átadásán túl a gyakorlati know-how elsajátítását az informatikai infrastruktúra biztonságának megteremtéséhez. Ebből mi magunk is ízelítőt kaphattunk: például – szemben az egy emelettel feljebb levő laborban használt, kiöregedett, szemrongáló 14 colos katódsugárcsöves monitorokkal – a Symantec központ korszerű LCD-kkel van ellátva, a padok kényelmesen vannak elhelyezve, nem zavarja „kábeldzsungel” a tanulni vágyókat és modern kivetítő segíti az oktatást.

„Mindkét szakirány kiemelt célja a biztonságos rendszerek elméleti alapjainak oktatása és korszerű eszközökön történő gyakorlati ismeretek nyújtása. A főiskola 2005 júniusában költözött új épületbe, ahol a korszerű oktatási körülményekhez és a fejlett infrastruktúrához ezentúl a Symantec világszínvonalú tesztlaborja is hozzájárul.” – tette hozzá a főigazgató. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a kar alapképzése még mindig igen ingadozó színvonalat biztosít a hallgatóknak, mind az oktatók, mind az alkalmazott eszközök tekintetében; sajnos a részleteket megvizsgálva már nem csak pozitív jelzőkkel lehet illetni az oktatás minőségét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés