Connect with us

Hirdetés

technokrata

A HP közzétette 2005 IV. negyedévi eredményeit

Dotkom

A HP közzétette 2005 IV. negyedévi eredményeit

22,9 milliárd dolláros nettó árbevétel: 7%-kal több mint egy évvel korábban.

A HP közzétette 2005. október 31-én zárt negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,9 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A HP nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 51 dollárcent volt a negyedik negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi 41 centtel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák a 1,1 milliárd dollár (részvényenként 37 cent), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót, amely elsősorban az átszervezés költségeivel, a beszerzett immateriális javak amortizációjával, valamint a nyugdíjjuttatások csökkentésével kapcsolatos. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 232 millió dollár volt a negyedik negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 14 centet tett ki – 2004 negyedik negyedévében 37 cent volt ez az érték.

„A HP ismét jó negyedéves teljesítményt ért el. Egyenletes forgalomnövekedést produkált, fegyelmezett költséggazdálkodást valósított meg, a fontosabb területeken javította nyereséghányadát és cash flowja is kedvezően alakult” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „Elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel, de még sok a tennivalónk.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2004 és 2005 negyedik negyedéve között: Észak-, Közép- és Dél-Amerika – 5 százalékos növekedés 10 milliárd dollárra, EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) – 8 százalékos növekedés 9,1 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség – 12 százalékos növekedés 3,8 milliárd dollárra. Az árfolyamhatásokat korrigálva a HP konszolidált árbevétele 6 százalékkal bővült 2004 negyedik negyedéve óta.

Eszközgazdálkodás
A HP 6,9 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 233 millió dollárral több az előző negyedévi, illetve 194 millió dollárral kevesebb a 12 hónappal ezelőtti értéknél. A vevőkövetelések 9,9 milliárd dolláros állománya 1,1 milliárd dollárral magasabb az előző negyedévi, ugyanakkor 323 millió dollárral alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál. A vállalat negyedik negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 229 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,4 milliárd dollár értékű készpénzért vásárolt vissza papírokat részvényeseitől, és 13,9 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 13,9 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 36 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)
A szervezet 514 millió dolláros árbevétele 3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A finanszírozási volumen és a nettó eszközállomány 1 illetve 3 százalékkal mérséklődött 2004 negyedik negyedéve óta. Az üzemi eredmény 52 millió dollár volt a negyedik negyedévben (az árbevétel 10,1 százaléka), és erősödött az egy évvel korábbi 19 millió dolláros értékhez (az árbevétel 3,8 százaléka) viszonyítva.

Jövőbeni kilátások
A nem GAAP szerinti EPS várhatóan 46-48 cent között alakul a 2006. pénzügyi év első negyedévében, a papíronként mintegy 3-4 cent részvényalapú kompenzáció beszámítása nélkül. Ez utóbbi tételt is figyelembe véve 42-44 cent a nem GAAP szerinti EPS becsült összege.

A teljes 2006. év nem GAAP szerinti EPS-becslése 1,88-1,95 dollár, a papíronként körülbelül 13 cent részvényalapú kompenzáció nélkül. E tételt is figyelembe véve 1,75-1,82 dollár a nem GAAP szerinti EPS becsült összege a jövő év egészére vetítve.

A 2006 első pénzügyi negyedévére és az év egészére becsült nem GAAP szerinti EPS nem tartalmazza a részvényenként körülbelül 4 illetve 14 cent, főként immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés