Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb ´dot com´ lufi a láthatáron?

Dotkom

Újabb ´dot com´ lufi a láthatáron?

2000. márciusában az amerikai részvénytőzsde technológiai papírokat tömörítő indexe, a Nasdaq elérte csúcspontját, majd látványosan összeomlott. Hasonló jelenséggel lehet számolni a közeljövőben is?

A ´90-es évek végén a befektetők olyan cégek részvényeit kezdték vásárolni, amelyeknek legfőbb tevékenységi területük az Internet, és bevételük többsége is onnan származik. Hamarosan a részvények piaci ára az egekbe szökött (egy év alatt 256 százalékot emelkedett), és ezt olyan hanyatlás követte, mely több nagyobb „dot com” céget is magával sodort, ilyen volt a garden.com, a pets.com és a mothernature.com.

Azóta a helyzet normalizálódott, az árfolyam visszatért a megszokott és stabil kerékvágásba.

Az Internet átalakulóban van: a legújabb kezdeményezések és programok az információk megosztásának és elérésének új fejezetét nyithatják meg, melyek új szolgáltatások és üzleti megoldások megjelenését fogják előmozdítani. Ennek a jelenségnek, melyet „Web 2.0”-nak is szoktak nevezni az egyik tulajdonsága, hogy inkább attitűd, mint technológia. Vagyis nem lehet utolérni az eszközökben. A gyors Internet-kommunikáció és dinamikusan fejlődő technológia lehetővé teszi a felek közötti egyre hatékonyabb együttműködést, sőt automatizálhatja üzleti cselekvéseiket, és ez ismét nagy számú befektetőt vonz erre a területre.

Az amerikai kockázati tőke befektetéssel foglalkozó vállalatok beruházási hajlandósága a szektorba évről évre emelkedik. A Thomson Venture Economics jelentése szerint, míg az érdeklődés a „dot com” cégek iránt nő, addig az amerikai kockázati tőke befektetések száma ezekbe a vállalkozásokba csökken. A finanszírozásuk is hasonlóképpen alakult, a cégnél az idei második negyedévi 6,07 milliárd dollárról, a harmadik negyedévben 5,26 milliárd dollárra esett vissza, ám ez így is 13 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőtti értéket.

„Az elmúlt 12 negyedévben a befektetések 4 és 6 milliárd dollár között mozogtak, így ebben az idei harmadik negyedévben pont ezen sáv közepén állunk.” – mondta Mary MacDonald a Venture Economics alelnöke. A cég a harmadik negyedévben telekommunikációs vállalatokba 605 millió, szoftverfejlesztésbe pedig 1 milliárd dollárt fektetett be.

Az amerikai kockázati tőke befektetéssel foglalkozó üzletágnak a szándéka, hogy beruházásuk meghaladja a 23 milliárd dollárt, mely az elmúlt négy év legjelentősebb finanszírozási összege, de így is négyszer kevesebb, mint 2000-ben volt.

„Következetesség és kiszámíthatóság jellemzi a piacot, amely bizalomra ad okot.” – fejtette ki Michael Greely, a bostoni IDG Ventures munkatársa. Összességében a befektetési társaságok bizakodóak a számokat illetően, de vajon fognak-e önmérsékletet tanúsítani, ha a piac fellendülőben van?



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés