Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar Telekom: adomány a rákbetegek gyógyításához

Dotkom

Magyar Telekom: adomány a rákbetegek gyógyításához

A „Magyar Telekom Hozzáad” program keretében 3 millió forint támogatást kapott a Daganatok Sebészete Alapítvány.

A Magyar Telekom jóvoltából az alapítványról, a magyar egészségügy helyzetéről és a korábbi támogatásokról Dr. Farkas Emil sebész adjunktus, a Daganatok Sebészete Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt.

Mikor és milyen céllal jött létre a Daganatok Sebészete Alapítvány?

Dr. Farkas Emil – Az alapítvány 1996-ban kezdte meg működését az Országos Onkológiai Intézetben. Célunk, hogy az egészségügyi, betegellátó-gyógyító munka elméleti és gyakorlati feltételeit javítsuk. Az elmélet területén legfontosabb célkitűzésünk a külföldi, nemzetközi tapasztalatok és a hazai eredmények – gondolok itt a kongresszusi részvételekre, tanulmányutakra, valamint a szakirodalom beszerzésére- minél szélesebb körben való megismerését terjesszük el. Fontosnak tartom a különböző szakkönyvek, jegyzetek kiadását, valamint a mai kor követelményeihez elengedhetetlenül szükséges kommunikációs rendszerek fejlesztését. A gyakorlati munkában olyan eszközök és tárgyi berendezések fejlesztését tartom szükségesnek, amelyek a korszerű daganat-sebészeti munkához elengedhetetlenek, s amelyek a Társadalombiztosító révén nem szerezhetőek be.

A Daganatok Sebészete Alapítvány az Országos Onkológiai Intézetben működik. Átlagosan évente hány műtétet végeznek és melyek a leggyakoribb műtétek?

Dr. Farkas Emil – Alapítványunk, ahogy Ön is említette az Országos Onkológiai Intézetben működik. Ezen az osztályon évente körülbelül 2000 altatásban végzett úgynevezett nagyműtétet végzünk és körülbelül ugyanennyi ambuláns, helyi érzéstelenítésben végzett kisműtétet. Leggyakrabban emlődaganat, vastagbél daganat, bőrdaganat és lágyrész daganat miatt végzünk műtéteket, de tüdő, pajzsmirigy, nyelőcső gyomor, vese, here daganat mellett epekövet, aranyeret, sérveket is operálunk

Mit gondol, mik azok a legfontosabb területek, amiben a magyar egészségügynek fejlődnie kell a rákellenes küzdelem során?

Dr. Farkas Emil – A magyar egészségügynek a daganat megelőző munkában kell javulnia elsősorban a szűrés, illetve a felvilágosító tevékenység területén. A modern diagnosztikai és terápiás lehetőségek biztosítása, ami nagy anyagi ráfordítással járna és hosszútávon megtérülő befektetés lenne a magyar államtól. Az elméleti felkészültség, a naprakész szakember képzés szintén komoly anyagi áldozatot kíván, ezt viszont nem a rosszul kereső szakdolgozók önköltségére kéne bízni.

Az Alapítvány korábban már több alkalommal is kapott nagyobb összegeket kapott a távközlési vállalattól. Mire fordították a korábbi támogatásokat?

Dr. Farkas Emil – A korábban adományozott összegeket is nagy értékű orvosi műszerek vásárlására fordítottuk. Olyan gamma szondát vásároltunk például, melyet műtét során használunk a nem tapintható daganatok, illetve nyirokcsomók megtalálására. Vásároltunk olyan toraszkópos műszert, mellyel speciális esetekben mellkasi műtéteket tudunk végezni a mellüreg megnyitása nélkül. Amint már korábban jeleztem egészségügyi szakkönyvek kiadása szintén fontos célja a Daganatok Sebészete Alapítványnak, ezért a korábban kapott összeget ilyen jellegű szakkönyvek kiadására fordítottuk. Eddig hat alkalommal kaptunk nagyobb összeget a Magyar Telekomtól. Ez azért is becsülendő és számunkra fontos dolog, mert olyan nagy mobiltársaságok vagy bankok utasítják el konzekvensen kéréseinket, melyek nagy nyereséget elérő, multinacionális vállalatok. Számukra a mi támogatásunk, nyilván semmiféle reklámértékkel nem bír.

Mire fordítja idén az Alapítvány a Magyar Telekomtól kapott támogatást?

Dr. Farkas Emil – Egy olyan műszert kívánunk vásárolni mellyel, nagy hasi műtétek biztonságát lehet fokozni. Ezúttal szeretnénk megköszönni a Magyar Telekomnak az eddig nyújtott támogatásokat és reméljük, hogy a jövőben is ilyen gyümölcsöző marad a kapcsolatunk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés