Connect with us

Hirdetés

technokrata

Titkosított internetes telefonálás – további részletek

Dotkom

Titkosított internetes telefonálás – további részletek

Phil Zimmermann azonnali titkosításra képes VoIP-kliense nem használ nyílt kulcsú titkosítást, viszont befektetőkre van szüksége a továbbfejlődéshez. További részletek a jövő kommunikációs formájáról.

A múlt héten írtunk a Pretty Good Privacy, röviden PGP névre keresztelt titkosítóprogram alkotójának, Phil Zimmermannak „új” fejlesztéséről. Az amerikai a Black Hat konferencián előadott bemutatója szerint igyekszik a PGP-hez hasonló mértékű védettséget biztosítani a VoIP-technológiát használók számára, a kíváncsi fülekkel szemben. Maga az alkalmazás egyelőre még nem rendelkezik hivatalos névvel (jelenleg a „zfone” elnevezés alatt fut a program). Zimmermann közlése szerint nem is tökéletes a szoftver – habár a titkosítási része megfelelő védelmet nyújt, de az Shtoom VoIP kliensre épülő program jelenleg még több bugtól is terhes.

Maguk az internetes telefonívások nem annyira biztonságosak, mint amennyire azt a régi telefonhálózaton megszokattuk, állítja az amerikai férfi. „Az Internet egy borzalmasan ellenséges környezet. A PSTN mindig is egy sokkal biztonságosabb hely volt a telefonáláshoz, mint az Internet.” – mondta Zimmermann. A PSTN a Public Switched Telephone Network rövidítése; ez jelöli a hagyományos telefonhálózatokat.

A projektet főként maga az alkotó pénzeli, de kapott támogatást Richard Clarke-tól is, aki korábban a Fehér Ház cybervédelméért felelt; illetve az internetes telefonálás úttörőjének tekintett Jeff Pulvertől szintén érkezett némi hozzájárulás. A folytatáshoz azonban több pénz kell, ezért Zimmermann befektetőkkel tárgyal munkájáról.

Érdekesség, hogy Zimmermann nem most először próbálkozik ilyesmivel: majdnem tíz éve már létrehozta a PGPfone-t, ami hasonló lehetőségeket kínált az internetezőknek. Az amerikai szakember azonban egy dekáddal megelőzte a korát: „Az Internet akkor még nem állt készen [a titkosított VoIP-ra].” – mondta Zimmermann.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés