Connect with us

Hirdetés

technokrata

A „megtért” adware-fejlesztő

Dotkom

A „megtért” adware-fejlesztő

Egy reklámokat megjelenítő szoftver fejlesztője nemrég globális akcióba kezdett, hogy tisztárra mossa a nevét. Több mint 20 millió PC-n találhatók meg szoftverei, így nagy a feladat.

Tisztázzuk mindjárt az elején: az adware egy olyan alkalmazást jelöl, amely reklámokat jelenít meg a felhasználó előtt – többnyire felpattanó ablak formájában (de történhet ez reklámcsík, vagy bármilyen egyéb formában is). Az internetezők többnyire úgy szerzik be az ilyen alkalmazásokat, hogy azok valamilyen más, többé-kevésbé hasznos szolgáltatást is nyújtanak. Például videotömörítést – cserébe azonban el kell viselni a néha fel-feltűnő hirdetéseket.

Több mint 20 millió PC-n található meg annak a cégnek (180solutions) az adware alkalmazása, mely nemrég komoly akcióba kezdett saját nevének tisztára mosása végett. Az amerikai, Washington állambeli vállalat a tegnapi napon ugyanis megkezdte programját, melynek során a felhasználókat egyértelműen és világosan tájékoztatja arról, hogy mit is teszt a számítógépekre feltelepült szoftver (reklámozás), illetve annak eltávolítását is megkönnyíti.

Az olyan alkalmazásokat, mint amilyeneket például a 180solutions fejleszt, sok internetező akarata ellenére szerzi be – ennek legtöbbször a figyelmetlenség az oka. Persze vannak olyan adware-ek (és főként spyware-ek), amelyek a rendszer különböző sebezhetőségeit, például ki nem javított böngészőhibákat használnak ki az operációs rendszerbe való beágyazódás végett. Ez meglehetősen negatív véleményt alakít ki az adott termékről, annak fejlesztőjéről; a 180solutions ezen kíván „újraértesítési kampányával” változtatni.

Mindezt persze nem teljesen önszántából teszi a vállalat, az USA-ban egyre erősebbek az ilyen alkalmazásokkal szembeni ellenérzések, melyeket néha jogi útra is terelnek a megkeseredett felhasználók. Gondoljunk csak a Gator esetére, amely például át is nevezte magát annak érdekében, hogy javítson valamit saját image-én (kevés sikerrel). Ezek ismeretében nem meglepő, hogy egyre erősebb volt a jogi nyomás a 180solutions-szel szemben, hogy tegyen valamit – ráadásul a legtöbb antispyware szoftver eltávolítandónak ismerte fel a cég szoftvereit.

Kíváncsian várjuk, hányan követik a 180solutions példáját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés