Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb kritika érte a Netscape biztonságosságát

Dotkom

Újabb kritika érte a Netscape biztonságosságát

A nyolcas Netscape-et azzal reklámozza fejlesztője, hogy speciális védelme révén nagyobb biztonságban lehet vele böngészni – egyes szakértők azonban ezt kétségbe vonták.

Többször írtunk már a legújabb, nyolcas Netscape kálváriájáról. Többszöri késés után, tavasz végén jelent meg a phishing (jelszóhalász) támadások ellen komoly(nak hitt) védelemmel ellátott szoftver. A böngészőt használó egy speciális funkciónak köszönhetően ugyanis értesítést kap arról, ha egy olyan webhelyet látogat meg, ami rajta található egy folyamatosan frissített feketelistán. A szoftver a Trust Rating System révén látványosan figyelmeztet a phishing támadás veszélyére, egyúttal pedig azonnal magasabb biztonsági korlátozásokat léptet életbe.

Igaz, nagyfokú biztonságról ennek ellenére nem lehetett beszélni, mivel az alkalmazás debütálását követő egy nap alatt közel 50 biztonsági rést fedeztek fel benne. Ezeket ugyan gyorsan kijavították, de a felhasználók bizalma megingani látszik az új Netscape-ben. Erre most rátett még egy lapáttal az a bejelentés, mely szerint az internetezőknek kínált védelem a támadó weboldalakkal szemben nem is igazán hatásos.

Szakértők szerint a Trust Rating System zöld lámpát mutat számos olyan website-nál, amelynél spyware töltődik le a felhasználó számítógépére. Ben Edelman, a Harvard Jogi Egyetem egyik diákja (aki egyben sypware-ekben jártas szakember is) szerint nem megbízható a Netscape védelmi rendszere. A fiatalember több példával is illusztrálta megállapítását, melynek során közismerten monitorozó alkalmazásokat telepítő website-okat keresett fel Netscape-pel. A szoftver védelmi rendszere ezek közül egyes oldalakat a biztonságos kategóriába sorolt.

Azt a múlt héten az AOL egyik szóvivője is elismerte, hogy vannak olyan sypware-terjesztő oldalak, amelyeket „ismeretlen” minősítéssel lát el a böngésző, és azt is, hogy egyes, a fenti kategóriába eső site-okat megbízhatónak mutat a Netscape. A probléma jelentőségét mutatja, hogy bejelentették: már dolgoznak a továbbfejlesztett változaton.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés