Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobilkommunikáció titkosítása

Dotkom

A mobilkommunikáció titkosítása

Egy ausztrál cég a múlt héten egy olyan, GSM telefonokhoz fejlesztett biztonsági eszközt mutatott be, amivel titkosítható a kommunikáció, és amivel védekezni lehet a lehallgatások ellen.

A GSM önmagában csak nagyon alapszintű biztonságot nyújt, főleg azután, hogy öt évvel korábban már megtörték a technika védelmét. Ráadásul a kereskedelmi forgalomban is kapható szkennerek, amik egy GSM bázisállomást tudnak utánozni, egyre jobban terjednek, így bizton állítható, hogy a mobiltelefonos kommunikáció ezen fajtája nem nyújt kellő védelmet az adatok, információk titkosságának. A Melbourne-i SecureGSM ezen kíván változtatni egy, a múlt héten Sydney-ben tartott rendezvényen bemutatott titkosító eszközével.

Roman Korolik, a vállalat egyik vezetője szerint a GSM-hívások elfogására és dekódolására képes eszközök már régóta valós időben tudják feladatukat ellátni. Habár a legtöbb országban tilos ezek használata, azért aki nagyon be akar szerezni magának egy ilyen készüléket, megteheti, vélekedett Korolik. Neil Campbell, a Dimension Data nevű, IT-szolgáltatásokat nyújtó cég biztonsági menedzsere szerint eddig nem igazán terjedtek el a GSM-hívásokat védő eszközök, talán a katonaság volt az egyetlen nagyobb szervezet, amelyik igényelte ezt. A legtöbb vállalat azonban úgy érzi, hogy nincs szüksége a telefonos beszélgetések titkosítására.

Mindez megváltozik, fejezte ki reményét Korolik, aki azt is bejelentette, milyen platformon használható a SecureGSM. Egy Windows Mobile Phone Edition operációs rendszert futtató, ARM vagy azzal kompatibilis, legalább 200 MHz-es órajelű processzorral rendelkező eszközön már futtatható. Használatához 6 MB-nyi RAM és 2 MB-nyi háttértároló is szükséges. Ha mindezek rendelkezésre állnak a telefonban, akkor a védelmi eszköz egy 256 bites, háromszoros kódolású megoldást kínál – a titkosítás az AES, a Twofish és a Serpent kódolási elveken alapul. Mindez 190 dolláros áron szerezhető be, licencenként. Természetesen mindene egyes készülékre meg kell vásárolni a licencet, így a hétköznapi felhasználók között egyelőre még fog rohamosan elterjedni ez a megoldás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés