Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végre jönnek a flash-es „merevlemezek”

Dotkom

Végre jönnek a flash-es „merevlemezek”

Hétfőn jelentette be a Samsung, hogy kifejlesztette a flash memóriára alapuló háttértárát, melyet a jelenleg használt winchesterek helyére szán a vállalat.

Kezdjük a legfontosabbal: már augusztusban elérhető lesz az eszköz, ha minden a Samsung tervei szerint alakul. Az 1,8 inches méretű, NAND flash-alapú „lemez” többféle kapacitásban lesz megvásárolható, a legnagyobb 16 GB-nyi adat befogadására képes. A Samsung beszámolója szerint az első változatokat kompakt méretű noteszgépeknek és tábla PC-knek szánják, azt azonban, hogy mennyit kell majd fizetni egy-egy háttértárért, (még) nem árulta el a vállalat.

Nem véletlen, hogy ezt a lépést a Samsung tette meg elsőként, hiszen a távol-keleti cég uralja a flash memóriák piacát. Ahogy az a bejelentés során elhangzott, a tervek között szerepel, hogy évről évre meg szeretnék duplázni az adattároló sűrűségét az eszköznek, míg a költségek ezzel fordított arányosságban fognak majd változni. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy ha „bejön” a vállalat húzása, akkor jócskán megnő a flash memóriák piaca.

Milyen előnyökkel jár a 8 megabites chipekből álló készülék alkalmazása? Az egyik legfontosabb erénye az ilyen megoldásoknak, hogy a jelenlegi, mágneses adatrögzítési elven üzemelő winchesterekhez képest jóval kisebb az energiafogyasztásuk. A Samsung tájékoztatása szerint egy mai merevlemez energiaéhségének mindössze 5%-val rendelkezik az általuk kifejlesztett háttértár. A hordozható számítógépekben ennek alkalmazása nagy előrelépést jelenthet a folyamatos üzemidő kiterjesztésében.

Emellett ráadásul könnyebbek is: egy hasonló fizikai méretekkel bíró winchesterhez képest csak feleakkora tömeggel rendelkezik a flash memórián alapuló eszköz. Mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ezért kevésbé érzékenyek a környezeti hatásokra, s jóval csendesebb működésre képesek, mint a mai winchesterek. Az adatok kezelésének sebessége sem alacsony: olvasni 57 MB/s-mal, írni 32 MB/s-mal képesek az új meghajtók.

A Samsung úgy alakította ki a készülék interfészét, hogy az megegyezzen a mai winchestereknél alkalmazottal, ezzel könnyítve a flash memóriás háttértár gyors elterjedését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés