Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre jobban fertőz az MMS-vírus

Dotkom

Egyre jobban fertőz az MMS-vírus

Már Olaszországot is elérte az az MMS-vírus, mely először januárban bukkant fel.

Amint arról mi is beszámoltunk, az F-Secure szakemberei március 7-én délután észlelték az első MMS vírust, a Commwarriort. A Symbian Series 60 operációs rendszeren futó mobil készülékeket, azaz az úgynevezett intelligens mobiltelefonokat fenyegeti a vírus. A Commwarrior a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra és e-mail címekre véletlenszerűen multimédiás üzeneteket (MMS-eket) küld, ami által megsokszorozhatja a gyanútlan felhasználó telefonszámláját. A Commwarrior – a tavaly detektált Cabirhoz hasonlóan – Bluetooth kapcsolaton keresztül is terjed, aminek következtében a készülék akkumulátora a szokásosnál lényegesen gyorsabban merül le.

Nemrég újfent találkoztak a digitális kártevővel az F-Secure szakemberei: jelentésük szerint immár Olaszországban is felütötte a fejét. Eredeti származási helye minden bizonnyal Írország, innen terjedt tovább Indiába és Ománba, majd májusban elérte az itáliai félszigetet is. Igaz, egyelőre nem olyan vészes a helyzet, mivel eddig csupán 50-nél is kevesebb fertőzött mobiltelefonról érkezett jelentés. Ugyanakkor a veszély nem lebecsülendő, ugyanis ez az első MMS-en keresztül terjedő vírus, így a felhasználók többsége még csak nem is hallott a problémáról.

Maga a vírus egyébként közel húszféle álcát használ fel, hogy becsapja áldozatát – például egyik alakjában Symbian szoftverfrissítésnek igyekszik mutatni magát. A felhasználók ráadásul sokkal óvatlanabbak a mobiltelefonos vírusokkal szemben, különösen akkor, ha olyanvalakitől kapják meg az állományt, akit jól ismernek és akiben megbíznak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés