Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kompakt üzemanyagcella a noteszgépeknek

Dotkom

Kompakt üzemanyagcella a noteszgépeknek

A tajvani Antig Technology egy igen kisméretű üzemanyagcella kifejlesztéséről számolhatott be a nyilvánosságnak.

A hannoveri Cebiten bemutatott eszköz mérete megegyezik egy CD-ROM fizikai paramétereivel, s másik igen fontos jellemzője, hogy – készítői szerint – még az idén forgalomba kerül. Számos olyan fejlesztés zajlik, mely a folyékony üzemanyagon alapuló energiaforrás létrehozását célozta meg, s sok vállalat komoly sikereket is tudott felmutatni. A piacot azonban valószínűleg annak van a leginkább lehetősége letarolni, aki a leghamarabb tudja kihozni a kereskedelmi forgalomban is értékesíthető mennyiségű terméket.

Persze nem véletlen, hogy lassan már másfél éve cikkezünk az ezen témában született megoldásokról, de még egyik sem vásárolható meg a boltokban. Habár energiatároló kapacitásának ötször, tízszer nagyobb mivolta igen kecsegtetővé teszi az üzemanyagcellás akkumulátorokat, néhány komoly problémával meg kell küzdeni az előállításuk, használatuk során. Például az egyik legnagyobb nehézség a kicsiny eszköz újratöltésének biztonságos megvalósítása, magyarázta Joseph Reger, a Fujitsu Siemens vezető beosztású technológusa a Cebiten.

Nemrég írtunk a Millennium Cell hasonló témakörben tartott bemutatójáról, melynek különlegessége, hogy nem metilalkoholt tartalmaz az üzemanyagcella. A legtöbb, ilyen irányban végzett kutatás technológiájával szemben fémhidrogén elegyet bontanak szét, azaz ebből a vegyületből nyerik ki a hidrogént. A prototípus egyébként nátrium-hidráttal működik, s a reakció melléktermékként víz keletkezik. Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba az USA védelmi minisztériumának érdeklődését is kiváltó akkumulátor, a Millennium Cellnél egészen pontosan nem tudtak válaszolni, de kifejezték reményüket, hogy már 2007-ben beindulhat a tömeggyártás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés