Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az alkalmazottak weblogjai veszélyforrást jelentenek

Dotkom

Az alkalmazottak weblogjai veszélyforrást jelentenek

A blogok azonnal és széles körben nyilvánosságra kerülnek, ezért nagy veszélyforrást jelenthetnek a szervezeteknek; a véleménynyilvánítás szabadsága és a vállalati érdekek közötti potenciális konfliktusok az alkalmazottak és a munkáltatók által közösen lefektetett házirendekkel oldhatók fel.

A Clearswift arra ösztönzi a szervezeteket, hogy világos, jól kommunikált, az alkalmazottak által is elfogadható bloghasználati házirendeket vezessenek be. A bloghasználati házirend a tágabb értelemben vett IT-biztonság részét képezi, ám a házirend önmagában nem elegendő: minden szervezetnél hatékony technológiát kell bevezetni ahhoz, hogy felelőtlen blogolás esetén is érvényesülhessen a házirend.

A Clearswift múlt hónapban közzétett, munkahelyi e-mail használatról készített felmérése azt mutatja, hogy az alkalmazottak 40%-a naponta több mint 1 órát tölt a vállalati e-mail és webszerverek magáncélú használatával. A blogolásokhoz kapcsolható év eleji elbocsátási hullám nyomán az is egyértelművé vált, hogy a blogolás potenciális biztonsági fenyegetést jelent, mivel újabb fórumot biztosít a felelőtlen, elégedetlen vagy akár rossz szándékú alkalmazottak számára. A termelékenység visszaesése mellett ugyanis további kockázati tényezőt jelent a bizalmas információk kiszivárgása és a vállalat jó hírnevének sérelme.

„A Clearswift által javasolt házirendeket sokan az alkalmazottak szabadságának sárba tiprásaként értelmezik, a gazdálkodó szervezeteknek viszont alapvető érdekük, hogy megvédjék jó hírnevüket. Olyan konszenzuson alapuló házirendeket kell bevezetni, amelyek mind a szervezetek érdekeinek, mind az alkalmazottak igényeinek megfelelnek.” – mondta el Fórján Tamás, a Clearswift termékek disztribúcióját ellátó 2F 2000 műszaki igazgatója.

A probléma aktualitását jelzi, hogy már idén is több blogolással kapcsolatos elbocsátás történt. Mark Jennek a Google-ról közzétett vitatott megjegyzései miatt szüntették meg munkaviszonyát. A Waterstone-tól szintén rendszeres rosszhiszemű magatartása miatt bocsátották el a 37 éves Joe Gordont: a vállalat szerint a Woolamaloo Gazette fantázianevű online naplójának megjegyzései rossz fényt vetettek a cégre. Tavaly hasonló esetek fordultak elő többek között a Delta Airlines-nál és a Microsoftnál.

„A közelmúlt fegyelmi ügyei jól mutatják a véleménynyilvánítás szabadsága és a vállalati érdekek közötti potenciális konfliktusokat. Elkerülhetetlen, hogy a cégek kommunikációs házirendeket vezessenek be hírnevük és márkaneveik, de ugyanakkor dolgozóik védelme érdekében is. Ahogyan üzleti szempontból öngyilkosságnak minősül, ha nem óvjuk magunkat a külső webes támadások ellen, ugyanúgy – nincs más választásunk – védekeznünk kell a belső fenyegetések ellen is.” – nyilatkozta a Clearswift kutatási igazgatója, Alyn Hockey.

A Clearswift webes tartalombiztonsági megoldása, a MIMEsweeper for Web használatával az adott szervezet korlátozhatja bizonyos honlapok, például a blogok elérését, de akár le is tilthatja azokat. Mindez arra ösztönzi az alkalmazottakat, hogy egyrészt biztonságosabban, másrészt a munkaidőn kívül írjanak vagy olvassanak blogokat. A szervezetek számára pedig megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy alkalmazottaik munkaóráikat kizárólag üzleti célú használattal töltsék, egyúttal biztosítva a vállalat hírnevének és márkanevének védelmét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés