Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google, mint biztonságfelmérő eszköz

Dotkom

Google, mint biztonságfelmérő eszköz

A McAfee nemrég frissítette fel azon eszközét, mely a neves online keresőt is felhasználja a vizsgált rendszer védettségének megállapításához.

A Sitedigger 2.0 változata a hét elején vált elérhetővé. Az eszköz egy website biztonságát azon módszerrel vizsgálja meg, hogy a Google adatbázisát átnézi speciális kérelmek küldésével. Amint arról már mi is beszámoltunk korábban, az USA-beli internetes keresőmotort kifejlesztő cég szolgáltatását egyre több hacker használja fel, sőt, már munkatársak is „kémkednek” egymás után a Google révén. Míg ez utóbbi jóval ártatlanabb tevékenység, addig az előbbi csoport komoly és titkolandó adatokhoz is hozzáférhet az internetes keresések révén: hitelkártya adatok és felhasználói információk bukkanhatnak fel így a Világhálón.

Chris Prosise, a McAfee egyik vezetője elmondta, hogy az ingyenes szolgáltatás a webmesterek segítségére lehet, használatával ugyanis informálódhatnak, hogy milyen adatok találhatók meg a „vadonban”. „Áldozatként az ember sosem tudhatja igazán, hogy valaki felhasználja-e ezeket az információkat.” – mondta Proisse.

Igaz, a Sitedigger nem ellenőrzi, hogy ki alkalmazza, tehát a teljes joggal aggódó rendszergazda mellett egy potenciális támadó is fürkészhet vele egy adott oldal gyengeségei után. Hasonlóképpen vette igénybe a Google-t a Santy nevű féreg is, mely a tavaly részvénytársasággá nyilvánított cég szolgáltatása révén keresett potenciálisan sebezhető számítógépek után, de más digitális kártevőket is meg lehetne említeni az internetes keresők felhasználásával kapcsolatban. Proisse egyetértett azzal a felvetéssel, hogy így az eszközt rossz célokra is fel lehet használni, de rámutatott, hogy a Google automatikus szolgáltatásának igénybevételéhez regisztrációra van szükség (azaz rosszindulatú internetező esetében egy, a támadó ellen felhasználható nyom megadására).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés