Connect with us

Hirdetés

technokrata

16 éves az első internetes féreg

Dotkom

16 éves az első internetes féreg

A hónap elején kerülhetett fel az első internetes féreg virtuális tortájára a tizenhatodik virtuális gyertya.

1988. november 2-án, éjfél körül jelent meg az első, Morris nevű féreg az Internet abban az időben még igen kezdeti állapotában. Az akkor 23 éves Robert Tappan Morris, egyetemi diák nevéhez fűződik az esemény. A debütálást követő pár óra alatt a 99 kódsor több ezer UNIX-os VAX és Sun számítógépet terhelt le olyan mértékben, hogy a rendszergazdáknak le kellett csatlakoztatniuk a komputereket a hálózatról.

A Morris féreg egy kutatási kísérlet volt, s nem károkozó célból született meg – igaz, önmagát képes volt reprodukálni. Az első internetes féreg bizonyos szempontból nem volt túl jól sikerült: a kódban levő hiba miatt egy számítógépet többször is képes volt felülfertőzni, ezáltal pedig elviselhetetlenül nagy terhelésnek kitenni. A diákot mindazonáltal tettéért elítélték: felfüggesztett büntetése közösségi munkáról és 10 ezer dollár büntetés megfizetéséről szólt.

Nem ez volt azonban minden idők legelső számítógépes férge – az már 1982-ben megszületett John Shoch és Jon Hupp jóvoltából. A két kutató a Xerox Palo Alto-ban található kutatóközpontjában dolgozott, s ők írták le először papíron egy olyan program elvét, mely képes önreprodukcióra. Amikor mindezt ki is próbálták, egy hiba miatt a kutatóépület 100 számítógépének rendszere omlott össze (előrevetítve az ezredfordulón már igencsak mindennapi fenyegetés hatásait).

Azok az idők azonban már rég elmúltak, amikor az Internetre még csak oktatási intézmények és katonai szervezetek kapcsolódtak. Sean Richmond, a Sophos ausztráliai részlegének vezető technológiai tanácsadója szerint a régen volt biztonságos időszak ugyan már sosem fog visszaállni, de a programozók szemléletmódjának változásával és az IPv6-ra való átállással a napjainkban tapasztalható áldatlan állapot megszűnik, illetve hatása csökkenni fog a következő években.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés