Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyors ütemben szaporodnak a csaló weboldalak

Dotkom

Gyors ütemben szaporodnak a csaló weboldalak

Egy felmérés szerint az internetezők pénzét, titkos adatait kicsalni igyekvő weboldalak úgy szaporodnak, mint a nyulak.

A Websense Security Labs jelentése szerint komoly emelkedés tapasztalható az úgynevezett phishing (online jelszóhalászat) célokat szolgáló weboldalak számát tekintve. Az Anti-Phishing Working Group (APWG) eredményeire támaszkodva kijelenthető, hogy durván 50 százalékos a bővülés – havi átlagban (!). Ez döbbenetes mértékű gyorsulás a májusi adatok után, amikor még egyjegyű volt a százalékos növekedés mértéke (amint arról mi is beszámoltunk).

Mi is a jelszóhalászat, angol néven phishing? Ha valaki nem tudná, a password és fishing szavak összetételéből született meg, s azt a tevékenységet jelzi, amikor az arra illetéktelenek megpróbálják a gyanútlan internetezőből kiszedni annak jelszavait, kódjait, bizalmas információt. Teszik mindezt úgy, hogy az általa megszokott felülethez nagyon hasonló, vagy éppen teljesen analóg weboldalakra irányítják (többek között e-mailen keresztül), azt hitetetve el a felhasználóval, hogy biztonságban van. Például online banki oldalakat utánozhatnak le hitelkártya-információk kicsalásának reményében, s egy (nem létező) rendszerhibára hivatkozva arra kérik az internetezőt, adja meg bankszámlaszámát és azonosító kódját.

Megjelent ugyanakkor a phishing egy új vállfaja is. Ebben az esetben nem egy létező vállalat website-ját utánozzák le, hanem egy új fantomcéget ˝alapítanak˝, mely voltaképp csak a pénzre éhes csalók elméjében létezik. Eköré aztán felépítenek egy egyedi designt, s ennek révén kínálnak (természetesen nem létező) szolgáltatásokat és/vagy termékeket a figyelmetlen vagy gyanútlan internetezőknek.

Mégis, mire kell(ene) odafigyelni, mikor legyünk résen? A Websense a következő weboldalak meglátogatásakor javasol fokozott éberséget:
– gyógykészítményekkel foglalkozó, banki, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó website-oknál (ezek a legnépszerűbbek a csalók között)
– olyan weboldalakon, ahol nincsen megfelelő kapcsolattartási információ megadva (például csak e-mailben lehet elérni a ˝céget˝, de például nincsen telefonszáma, telephelye stb.)
– a rövid élettartamú webhelyek esetén: ha csak alig pár napja létezik az adott oldal, érdemes óvatosnak lenni, mivel a csaló website-ok átlagos élettartama mindössze nyolc és fél nap – a lebukás veszélye miatt ugyanis folyton változtatniuk kell a csalóknak mind a kinézetet, mind az elérési útvonalat



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés