Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi van veled, tábla PC?

Dotkom

Mi van veled, tábla PC?

Folyamatosan növekvő értékesítése ellenére a noteszgépek egy speciális vállfaját képviselő tábla PC továbbra is csak kiváltságosok játékszerének tűnik.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben az év második negyedévében 35 ezer tábla PC-t szállítottak le a forgalmazók. Ez 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbi, hasonló időszakban elért eredményhez képest, de 12 százalékkal kevesebb, mint amit az idei év első negyedében tudtak elérni a kereskedők. A tábla PC-k összességében tehát határozott növekedést mutatnak az eladási statisztikákat tekintve, nagyobbat, mint amire a globális notebookipar képes – miért van hát mégis olyan kevés belőlük?

Egyrészt azért, mert arányait tekintve jóval kevesebb példány talál gazdára, mint a többi típusú noteszgépből: a teljes, hordozható számítógép kategóriába eső eszközök eladása körülbelül 3,6 millió darabot tett ki az említett térségben, a második negyedévre kivetítve. Ehhez képest még egy százalékos részesedéssel sem rendelkezik a tábla PC, ennek pedig elsődleges oka a magas ár, közvetlenül ezután pedig a nem elég jól kidolgozott szoftverek akadályozzák meg az amúgy frappáns készülékek még nagyobb terjedési ütemét.

Nem meglepő tehát, hogy ebben a kategóriában az öszvér megoldások a legkelendőbbek: a notebookból pár mozdulattal tábla PC-vé alakítható típusok a teljes eladások 80 (!) százalékáért felelősek. Ebből arra lehet következtetni, hogy maguk a vásárlók is inkább egy minden notebookfunkciót kielégítő eszközt szeretnének, emellett pedig ki akarják próbálni a tábla PC előnyeit is.

Mindazonáltal a piacon a legjobb négy között egyre éleződő verseny van kialakulóban: míg a HP megőrizte első helyét 9 százalékos (tehát az iparág teljesítményét jócskán alulmúló) bővülésével, addig a dobogó második fokára az Acer vágtatott be 171(!) százalékos forgalombővüléssel; ezzel pedig a vezető Hewlett-Packard 24,5 százalékos piaci részesedésétől már csupán alig egy százalékkal marad el. A Fujitsu-Siemens 68 százaléknyi forgalombővüléssel harmadik lett a ranglistán, a piac 17,4 százalékát tudhatta magáénak a második negyedévben. Negyedik helyre jutott a Toshiba 94 százalékkal emelkedő tábla PC eladásai révén, így a második negyedévben a piac 17,2 százalékát szerezte meg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés