Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírus az eddig tisztának tartott Windows-platformon

Dotkom

Vírus az eddig tisztának tartott Windows-platformon

Megjelent az első számítógépes vírus, mely kifejezetten a Windows CE operációs rendszerre lett kifejlesztve

A romániai Bitdefender jelentése szerint felfedezték az első olyan digitális kártevőt, ami a Microsoft okostelefonok és kéziszámítógépek számára kifejlesztett operációs rendszerét, a Windows CE-t támadja. Az önmagát Ratter néven illető alkotó neve így talán nem mond semmit, de ha megemlítjük, hogy része annak a 29A VX csapatnak, amely az első Symbian OS-re írt vírust (Cabir) készítette, akkor mindjárt más megvilágításba kerülnek a történtek.

˝A Cabir alkotóinak korábbi szándékához hasonlóan ez a vírus sem igyekszik magát nagymértékben elterjeszteni, de jól példázza azt, hogy a Windows CE-t futtató eszközök sem védettek, azaz megfertőzhetők egy kártékony kód által. A forrást egyébként elsőként az antivírus szakértők számára küldték el ahelyett, hogy egyből a ˝vadonban˝ került volna tesztelésre a kártevő.˝ – mondta Viorel Canja, a Bitdefendertől.

Maga a vírus egyébként egy, az elődjéhez hasonló módszerrel hívja fel magára a figyelmet: megjelenít egy üzenetablakot, ahol arra kéri az adott eszköz felhasználóját, hogy más állományok között is terjedhessen. Így minden bizonnyal nem is fog sosem elterjedni a való életben, azonban jó példát mutat arra, hogy miért is érdemes ezen platform alatt is megkezdeni a védekezésre a felkészülést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés