Connect with us

technokrata

A HP három szegmensben piacvezető a szuperszámítógépek piacán

Dotkom

A HP három szegmensben piacvezető a szuperszámítógépek piacán

Előretörnek az IT cég iparági szabványos processzorai.

Az IDC idén is megjelentette a Linpack benchmark mérésen alapuló 500-as listát, melyet a piackutató cég végzett a szuper számítógépek körében. A legutóbbi ötszázas lista a HP elemzői számára érdekes tendenciákat mutatott. Figyelemreméltó megállapítás, hogy 1997-ben egy mai belépő szintű, 2 darab X86-os processzorral felszerelt HP szerver is felkerült volna az 500-as szuperszerverek listájára.

Az IDC felmérése szerint a szerverpiac egészét tekintve a HP kimagaslóan jól szerepelt ebben az évben is. Az úgynevezett High Performance Computing szinte minden szegmensében piacvezető pozíciót szerzett, kivéve az egyedi rendszereket felvonultató, úgynevezett nem kereskedelmi célú rendszereket.

A 2-nél több processzoros, kereskedelmi célú rendszereknél a HP PA-RISC és Integrity Superdome rendszerei találhatók meg a legnagyobb számban a listán, míg a processzor rendszerek terén az elmúlt években két architektúra – az X86-os (Intel és AMD) és az IA64-es – piaci részaránya mutatott folyamatos növekedést. A jelenlegi listán szereplő rendszerek kétharmadában iparági szabványú X86, valamint Itanium processzorok szerepelnek. Ezek jelentős hányadát a HP szállította, ami azt igazolja, hogy a listán található Itanium alapú szerverek fele HP gyártmányú.

A rendszereknek több mint fele cluster technológiára épül, ami egyértelműen bizonyítja a HP innovatív szemléletmódját. Ez akár azt is jelentheti, hogy az iparági standardok kedvező ár-teljesítmény “modulokra” építkező megoldásokká válhatnak napjainkban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin