Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új (engedékenyebb?) másolásvédelmi eljárás a DVD-knek

Dotkom

Új (engedékenyebb?) másolásvédelmi eljárás a DVD-knek

Technológiai cégek és filmkiadó vállalatok egy csoportja új másolásvédelmi szabvány kidolgozását vette tervbe, mely a nagyobb felbontású filmek számára szolgálna biztosításul.

Advanced Access Content System, azaz AACS névre keresztelték el a technológiát, ami egyelőre csak elvi síkon létezik. Kiötlői szerint azonban lecserélheti a jelenleg alkalmazott másolásvédelmi eljárást (CSS – Content Scrambling System), igaz, elsősorban a következő generációs, a mainál részletgazdagabb (high-definition) filmeket tartalmazó lemezeknél. Olyan nagy vállalatok állnak a leendő másolásvédelem mögött, mint az IBM, az Intel, a Warner Bros., a Disney, a Microsoft, a Sony, a Panasonic és a Toshiba.

A fejlesztésért felelős AACS LA szövetség jelentős munkát kíván belefektetni az új standardba, mielőtt az megjelenne a piacon. A tagok szerint, ha tudják tartani az ütemtervet, akkor ez akár még az idén is bekövetkezhet. Márpedig erre szüksége is lenne az iparnak, hiszen a múlt évezred végén kifejlesztett CSS-védelmet már rég feltörték (Jon Johansennel és DeCSS programjával már mi is többször foglalkoztunk a Terminal hasábjain), igazából ennek kijátszása már nem okoz problémát egy átlagos DVD-másoló számára.

Az AACS (is) speciális hardvert vagy szoftvert igényel ahhoz, hogy a titkosításban részt vevő kulcsot fel lehessen oldani, azaz a védett tartalomhoz hozzá lehessen férni. Szemben azonban a korábbi eljárással, az AACS esetében a filmkiadók maguk határozhatják meg, hogy mit lehet tenni a kiadott koronggal. Például engedélyezhetik, hogy számítógépen tárolja a vásárló az anyagot, vagy akár hordozható készülékre vigye át, esetleg készíthessen belőle biztonsági másolatot is, de a kiadó akár maradhat olyan földhözragadt is, mint amilyenek a mostani CSS technológia esetében.

Természetesen azért nem lenne egyeduralkodó az AACS sem – például a Microsoft Windows Media által alkalmazott másolásvédelem is nemrég került a DVD Forum elé, mint egy lehetséges alternatíva.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés