Connect with us

technokrata

Visszalépés az akkumulátorok terén

Dotkom

Visszalépés az akkumulátorok terén

A Dell bejelentette, hogy egyes noteszgép modelljeinél (újra) bevezeti a gyengébb képességű, ámde némileg olcsóbb Nikkel-metálhibrid akkumulátorokat.

Tajvani notebook-gyártók szerint a Dell úgy döntött, hogy egyes Inspiron noteszgépeihez NiMH akkumulátorokat is kínálni fog, csökkentendő a hordozható számítógépeinek árát. Az elmúlt egy-másfél évben ugyanis olyan öldöklő árverseny bontakozott ki ezen a téren is, hogy a neves amerikai forgalmazónak minden dollár spórolásra szüksége van.

Maga a csere túl sokat nem hoz a konyhára: egy 8 cellás NiMH akkumulátor csak átlagosan 15 százalékkal, azaz 4-5 dollárral olcsóbb (és így körülbelül 30 dollárba kerül), mint egy hasonló lítium-ionos telep, ámde teljesítményben jelentős a különbség. A gyártók szerint az Inspiron 1000-esben felbukkanó ˝új˝ energiaforrás átlagosan 1,5-2 órányi működési idővel ruház fel egy Centrino-s noteszgépet, míg egy lítium-ionos akkumulátor hasonló paraméterek mellett akár 5-6 órás üzemidőt is produkálhat.

A helyi gyártók emiatt kicsit szkeptikusak a Dell döntése miatt, de azt várják, hogy a költségcsökkentési nyomás miatt a HP is követni fogja riválisát. Érdekesség, hogy Japán vezető akkumulátor-gyártói, a Sanyo és a Sony már felhagytak az általuk elavultnak tartott NiMH telepek gyártásával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin