Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linux is támogatja a processzorba épített vírusvédelmet

Dotkom

A Linux is támogatja a processzorba épített vírusvédelmet

Ismeretes, hogy a Windows XP a Service Pack 2 kiadása után támogatni fogja azt a technológiát, mely az újabb processzorokba integráltan hatásos segítséget nyújthat például a vírusokkal szembeni védekezésben – ehhez a kezdeményezéshez nemrég csatlakozott a Linux is.

A Red Hat és az Intel bejelentették, hogy a héten elkészül annak a linuxnak a prototípusa, mely támogatni fogja azt a technikai újítást, mely a vírusok és férgek egyes funkcióit hivatott meggátolni. Az NX névre keresztelt funkció magába a processzorba van integrálva – mára gyakorlatilag az összes lapkagyártó (Intel, AMD, Transmeta) alkalmazza, vagy hamarosan alkalmazásba veszi ezt a technológiát. A No eXecute szavakból származtatott név egy olyan eljárást takar maga mögött, mely azon férgeket lehetetleníti el, amik puffertúlcsordulásos sérülékenységeket haszálnak ki, s így indítanak például DoS-támadást. Természetesen a technológia nem csak a férgektől véd: remélhetőleg minden puffertúlcsordulásos esetet ki tud küszöbölni, származzék az bármilyen hatástól is.

Ingo Molnar, a Red Hat egyik programozója jelentette be szerdán, hogy készen vannak az NX-támogatással bíró első linux prototípusával. Azt, hogy ez minden fenti platformon működni fog-e, egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy az Intel processzorral bíró számítógépeken használható (lesz). A bejelentést követően a linuxos kernellel foglalkozó levelezőlistán Linus Torvalds, a Linux atyja azt firtatta, hogy hány program nem képes az NX-szel együttműködni. Amikor kiderült, hogy ezek száma igen kicsi, akkor kijelentette, hogy az NX technológiát alapértelmezettként engedélyező módra kellene állítani, azaz voltaképp áldását adta a törekvésre. Torvalds azt is elmondta, hogy szerinte megéri kockáztatni az NX-támogatást, annak tudatában is, hogy néhány alkalmazásnál egy problémákat okozhat, ismervén a technológia előnyeit.

Az Intel lépése idén már a második, linuxos felhasználók irányába tett közeledés. Korábban a chipgyártó bejelentette, hogy a Centrino mobiltechnológiájának vezetékmentes hálózati csatlakozást lehetővé tevő moduljához a nyílt forrású operációs rendszer alá is biztosítani fogja a meghajtóprogramokat, s a jövőben egy fejlesztési ütemben fogja kiadni a frissítéseket Windows és Linux alá.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés