Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aggasztó mértékben terjed a spyware

Dotkom

Aggasztó mértékben terjed a spyware

Sokan nem is sejtik, mit takar a fogalom, pedig egyre nagyobb méreteket ölt az internetezők körében az ilyen alkalmazások terjedése – többnyire anélkül, hogy az érintettek tudnának róla.

Az egyesült államokbeli Earthlink Internet-szolgáltató és a Webroot Software egy mostanában kiadott jelentése (mely az idei év első három hónapjára vonatkozóan készült el) szerint átlagosan minden egyes számítógépen 28 (!) spyware program fut. Mi több, a felhasználó tudta nélkül telepített rendszermonitorozó eszközök és trójai programok az átnézett rendszerek több mint 30 százalékát érintette. Ezek a számok riasztó jelzést adnak az identitással való visszaélések számának emelkedéséről.

Több mint egymillió átnézett, Internetre csatlakoztatott számítógép adta a hátteret a kutatás elvégzéséhez. Az így fellelt közel 29 millió spyware program nagy része ugyan a jóval kevésbé ártalmas adware (azaz reklámokat megjelenítő) kategóriába esett, de közel 300 ezer lopakodó alkalmazás személyes adatok ellopására vagy jogosulatlan távoli hozzáférések biztosítására szolgált. Az eredmények tükrében látható, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az internetezők figyelmének felhívására, illetve az ezzel kapcsolatos teendők népszerűsítésére.

E tekintetben már évek óta léteznek védekező alkalmazások (például Ad-Aware, AdMuncher; belinkeltünk párat a hír végére). A nagyobb, IT-biztonsággal foglalkozó cégek, mint például a Network Associates, az elmúlt hónapokban sorra jelentették be antispyware termékeiket. Az Egyesült Államokban szenátorok egy csoportja bemutatta a SPYBLOCK (Software Principles Yielding Better Levels of Consumer Knowledge, ami körülbelül ezt jelenti: szoftverelvek a fogyasztói ismeret szintjének növelésére) törvénytervezetet, mely megtiltaná (információgyűjtő, reklámozó, elosztott számítási elvekre épülő vagy beállítás-módosító) szoftverek telepítését valaki más számítógépére anélkül, hogy ahhoz megszerezné az érintett felhasználó hozzájárulását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés