Connect with us

technokrata

Speciális notebook a katonáknak

Dotkom

Speciális notebook a katonáknak

A HP egy speciális feltételeknek megfelelő, meglehetősen strapabíró tábla PC-t és egy ugyanilyen alkalmazási körülményekre tervezett notebookot bocsátott útjára.

A hordozható számítógépeknek mindig is jobban kellett viselniük a környezeti hatásokat. Otthon akár még a számítógépház köpenye nélkül, becsavarozatlan videokártyával is elműködhet egy komputer, ám a mobil masinákra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ezek azonban olyan extrém környezetben mégsem elegendőek, mint amilyen körülményeket például a katonaság támaszthat egy ilyen eszközzel szemben. A HP új modelljei megfelelnek az Egyesült Államok hadereje által szabott kritériumoknak, azaz nagymértékben víz és ütésállóak.

A HP nr3600-as notebookja (hasonlóan az ugyanebbe a kategóriába tartozó tábla PC-hez) meglehetősen robosztus kialakítást mutat az érdeklődő felé. Kicsit hasonlít a régmúlt otromba noteszgépeire – ám azoknál sokkal többet tud. Borítása például magnéziumötvözetből készült, aminek köszönhetően sokkal jobban bírja a strapát műanyag kialakítású, kommersz társaihoz képest. Szélsőséges hőmérsékleteken, -23 és +60 Celsius fokon is megállja a helyét a 3,6 kilogrammos tömegével nem éppen pehelysúlyba tartozó eszköz.

Technikai paraméterek

Az nr3600-as 12,1 colos LCD-vel rendelkezik, a folyadékkristályos kijelző kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy a kültéri, rossz fényviszonyok esetén is jól látható képet adjon. Az (érintő)képernyőt az Ati egyik 4x AGP-s Mobility Radeon videovezérlője látja el adatokkal; ez 16 MB-nyi integrált memóriával rendelkezik. Processzora egy 1,7 GHz-es mobil Pentium 4-es, operatív tárának mérete pedig 256 MB. A memória típusa PC2100-as DDR SDRAM, ebből egészen 1 GB-ot képes magába fogadni.

Ütésálló merevlemeze alapesetben egy 2,5 colos 40 GB-os kapacitással bíró winchester, mely mellé egy másik szintén 2,5 colos, maximum 80 GB-os változat szereltethető be. Ugyanitt van helye az optikai meghajtónak is, mely egy 24x-es CD-ROM, egy 8x-os DVD-ROM vagy egy DVD/CD-RW kombódrive lehet. Egyébiránt szintén erre a helyre lehet beszereltetni a pótlólagos akkumulátort vagy a 3,5 colos floppy-meghajtót.

Ellátták integrált mikrofonnal és hangszórókkal; hangvezérlője pedig AC-97 kompatibilis. Hálózati csatlakozásra 56 Kbps-os integrált modeme és 10/100 Mbps-os Ethernet csatolója segítségével képes, és természetesen vezetékmentes kommunikációval is felruházták (enélkül talán semmit sem érne az eszköz): GPRS, CDMA, Wireless LAN és Bluetooth szabványokat egyaránt tud kezelni. Ezenfelül támogatja a Common Radio Module Architecture-t is; viszont (szemben a tábla PC-vel) csak egy 1.1-s USB csatlakozót kapott az nr3600-as. 9 cellás, 6000 mAh-s lítium-ionos akkumulátorral rendelkezik, operációs rendszer gyanánt pedig a Microsoft Windows XP Tablet PC Editionje teljesít szolgálatot. Az Egyesült Államokban kapható notebook 4100 dollárba kerül.

A HP egyébként nem csak katonai alkalmazásra szánja most bejelentett eszközeit, rendőrségi, tűzoltói megrendelésekre is számít, csakúgy, mint a speciális területeken dolgozó alkalmazottakkal bíró vállalatok érdeklődésére. Érdekesség, hogy annak ellenére ezek az első ilyen típusú modelljei a forgalmazónak, hogy a mobil számítástechnikai piacon már a kezdetektől fogva jelen van. Nem lesz könnyű helyzete: olyan ellenfelekkel kell versenyeznie, mint például a Panasonic Toughbookja.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin