Connect with us

Hirdetés

technokrata

A lengyel határőrség a Cisco IP kommunikációs megoldását használja

Dotkom

A lengyel határőrség a Cisco IP kommunikációs megoldását használja

Az Európai Unió leendő határának biztosítása sokkal szigorúbb ellenőrzést és csúcstechnológiájú kommunikációs hálózatot igényel.

Lengyelország határőrségnek, mint az Európai Unió leendő tagjának jobb és komplexebb kommunikációs rendszer kiépítése volt a feladata újabb pénzforrások ráfordítása nélkül. A határőrségnek frissítenie kellett telefonrendszerét és biztonságos hálózati hozzáférést kellett kialakítania a legfontosabb adatbázisokhoz, mivel az EU leendő határának biztosítása sokkal szigorúbb ellenőrzést és csúcstechnológiájú kommunikációs hálózatot igényel.

A megoldást a Cisco IP kommunikációs rendszerének telepítése jelentette, amelyet a lengyel távközlési szolgáltató, a Telekomunikacja Polska üzemeltet. A tökéletes hangkommunikáció érdekében a lengyel határőrség több mint 6500 Cisco 7900 sorozatú IP-telefont helyez üzembe. A készülékek LCD-kijelzőik segítségével további (például XML alapú) információs szolgáltatások biztosítására is képesek. A Cisco CallManager szoftvere és a Cisco IP alapú hangmenü- (IVR-) rendszere Cisco 7800 Series Media Convergence Servereken fut, a Cisco 3700 sorozatú Multiservice Access Routerek pedig a redundáns Frame Relay összeköttetésekkel kapcsolják össze a határőrség telephelyeit. Továbbá hibatűrő távoli telephelyi telefonszolgáltatásokat is biztosítanak, ami azt jelenti, hogy ha a WAN-kapcsolat leáll – vagy a telefonok elvesztik a kapcsolatot a Cisco CallManagerrel –, akkor a routerek elvégzik a híváskezelési feladatokat.

A biztonságos Internet-hozzáférés érdekében a lengyel határőrség dedikált PC-ket használ, amelyek egy titkosított kapcsolaton, a Cisco alapú virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül érik el az Internetet. A Cisco VPN technológiájával a szervezet az összes forgalmat képes továbbítani ugyanazokon a WAN-kapcsolatokon, mégis el tudja választani a nyilvános Internet-forgalmat a belső forgalomtól, mindezeken túl pedig a hangforgalom is titkosítható, ami különösen fontos szempont a határőrség munkájában.

Bár a Cisco IP-kommunikációs megoldásának telepítése még folyamatban van, a megtakarítások máris kézzelfoghatók. Immár IP-alapú a központ és a regionális irodák közötti hangforgalom fele, illetve a távoli határállomások közötti forgalom teljes egésze. A belső hívásokért a szervezet átalánydíjat fizet a szolgáltató felé, a kihelyezett üzemeltetés pedig további adminisztrációs megtakarításokat eredményez. Lévén a költségek minimalizálása elsődleges szempont, a lengyel határőrség meglévő telefonkábeleinek nagy részét fel tudta használni az IP-alapú telefonáláshoz. A határmenti ellenőrzőpontokat a Cisco Long-Reach Ethernet (LRE) kapcsolataival szerelték fel. Az új megoldás révén a lengyel határőrség egy sor korszerű, a hang- és adatkezelést egyesítő XML alkalmazást is tud használni, mint például egy központi címtárat az összes határállomáson, amelyen keresztül bármely alkalmazott megkeresheti kollégájának adatait és felhívhatja a telefonról.

A Cisco alapú IP-kommunikációs rendszer teljes üzembehelyezése után a lengyel határőrség tovább kívánja racionalizálni működését, bővíteni szolgáltatásait. A továbbiakban tervezik egy interaktív webes portál fejlesztését az állampolgárokkal folytatott kommunikáció és a vízumigények feldolgozásának javítása érdekében, mindemellett pedig tervezik egy hálózatos e-oktatási rendszer elindítását is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés