Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-másoló alkalmazások: felfüggesztették a terjesztési tilalmat

Dotkom

DVD-másoló alkalmazások: felfüggesztették a terjesztési tilalmat

Egy new yorki bíró úgy döntött, hogy ideig-óráig felfüggeszti a DVD-másoló alkalmazásokat fejlesztő 321 Studios-zal szemben meghozott korlátozó intézkedéseket.

Több mint nyolc havi mérlegelés után az esettel foglalkozó San Francisco-i szövetségi bíró úgy döntött, hogy a 321 Studios által fejlesztett DVD-másoló alkalmazások jogsértőek – írtuk még február végén. Az ítéletet kihirdető amerikai bírónő bejelentette, hogy a szoftverfejlesztő hét napot kap a fenti döntés által érintett termékek terjesztésének beszüntetésére. A döntés indoklása szerint a szövetségi törvények illegálisnak minősítenek minden olyan termék értékesítését, mely lehetővé teszi a DVD antikalóz technológiájának kiiktatását, még akkor is, ha a fogyasztónak joga van saját használatra másolatokat készíteni filmjeiről.

Ismeretes, hogy a 321 Studios ellen, szerzői jogok megsértése miatt még tavaly májusban hét nagy filmstúdió indított peres eljárást, melyek mögé aztán idén betársult a Macrovision is. A filmstúdiók keresete szerint a szoftverfejlesztő egyes programjai jogsértőnek minősülnek, mert megteremtik a digitális kalózkodás lehetőségét. A Macrovision azzal az indokkal szállt be a perbe, hogy a DVD-k másolása esetén a jogvédett másolásvédelem is másolásra kerülhet – illegálisan.

A 321 Studios természetesen tiltakozott az ítélet ellen, s azonnal benyújtott egy kérelmet, melyben azt indítványozták, hogy a fellebbezés ideje alatt is terjeszthetők legyenek a cég által fejlesztett DVD-másoló alkalmazások – (Kaliforniában) nem túl sok eredménnyel. Amint az egy hete megírtuk, (részben emiatt) terjedésnek indult be egy igen heves ˝e-mail kampány˝, melyben a még készleten levő szoftverektől igyekeznek megszabadulni. Olyan spam ütötte fel a fejét, melyben arra hívták fel a figyelmet: eljött annak az utolsó esélye, hogy valaki beszerezhessen egy, a 321 Studios által fejlesztett eredeti DVD-másoló szoftvert.

A napokban egy new yorki szövetségi bíró úgy döntött, hogy a fejlesztőcéggel szemben érvényben levő döntést ideiglenesen felfüggesztik; egy, a jövő héten várható meghallgatásig tartó időszakra. A döntés ugyanakkor nem érinti a másik, kaliforniai határozatot, mivel a fent említett San Francisco-i bírónő ítélete továbbra is érvényben maradt. A 321 Studios – közlése szerint – ezek ellenére nem adja fel. Újabb részletek a jövő héten várhatóak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés