Connect with us

Hirdetés

technokrata

64-bites számítástechnika a közepes méretű vállalkozásoknak is

Dotkom

64-bites számítástechnika a közepes méretű vállalkozásoknak is

Szélesebb rétegek számára hozzáférhetők a 64-bites rendszerek. A HP, a Microsoft és az Intel több éves együttműködése az iparági szabványok révén minden eddiginél kedvezőbb árszínvonalat eredményez.

A HP és a Microsoft közös sajtótájékoztatójukon olyan iparági szabványokon alapuló 64-bites rendszer forgalmazását jelentette be, mely a nagyvállalati körön kívül immár a közepes méretű vállalatok számára is elérhetővé teszi ezen rendszerek használatát.

A minden eddiginél kedvezőbb ár-érték arányú, teljes 64-bites, Windows-os megoldások a HP, a Microsoft és az Intel sokéves együttműködése révén iparági szabványos környezetet eredményeznek. Az egymáshoz optimalizált komponensek előállítását a gyártók nagy mennyiségben képesek végezni, ez teszi lehetővé a költségek drasztikus csökkenését. A több mint egy évtizede, a Digital által elindított 64-bites forradalom mostanra tehát teljesen új szakaszába érkezett. A bejelentett megoldások révén a hazai közepes méretű vállalatok is reálisan gondolkozhatnak a nagy számítási igényű, jellemzően adatbázis-kezelő, vagy integrált vállalatirányítási rendszereik 64-bites környezetben történő futtatásán. Ez a gyakorlatban a felhasználói kör nagyságrendi bővülését jelenti.

A szabványosított megoldások közé tartozik a HP Integrity rx 1600, amely februártól kerül forgalomba Magyarországon. Az újonnan bevezetett eszköz 1,0 GHz-es alacsony feszültségű Itanium 2 processzorral, 512 MB memóriával és egy 36 GB-os merevlemezzel rendelkezik.

Szabványosítás HP módra
Az IDC szerint 2004 lesz az első olyan év, amikor valamennyi piacvezető IT szereplő a szabványalapú megoldásokban látja jövőjének zálogát. A szabványosítás a HP véleménye szerint olyan, hardver- és szoftver eszközöket, valamint szolgáltatásokat átfogó szemléletmód, amelynek elsődleges célja az ügyfél üzleti problémáinak megoldása.

A HP szerint a szabványosítás olyan üzleti és informatikai filozófia, amely iparági szabványos architektúrákra, újrafelhasználható elemekre és egységes rendszerkialakításra építve mérsékli a költségeket és egyszerűsíti a változás folyamatát, vagyis:

  • Az iparági szabványos architektúra a vállalat minden pontján egységes módon ösztönzi az informatikai rendszerek lehető leggazdaságosabb bevezetését és egyszerűsíti a változáskezelést;
  • Az újrafelhasználható elemek fokozatosságot tesznek lehetővé: segítségükkel a vállalat gyorsabban végrehajthatja a szükséges változtatásokat;
  • Az egységes rendszerkialakítás az erőforrások gyorsabb újraelosztásával fokozza a produktivitást.

A HP újabb Itanium-alapú megoldásokkal jelenik meg, újrafelhasználható elemeket vezet be a PA-8800 platformhoz, és úgynevezett “pay-per-use” – vagyis felhasznált kapacitás szerinti elszámolásra épülő – finanszírozási konstrukcióval javítja ügyfelei számára a beszerzés rugalmasságát. Már eddig is számos vállalat – köztük a Fiat, a BMW és a Telecom Italia – fedezte fel a HP szabványosítási szemléletében rejlő előnyöket, és állította a HP segítségével az iparági szabványokat adatközpontja működésének középpontjába.

Költségcsökkenés és egyszerűbb változáskezelés a HP új megoldásaival
A HP szintén ma jelentette be a 64-bites környezet egy másik fontos elemét, a PA RISC -es eszközöket használó felhasználók számára kifejlesztett új szervereket és tárolóeszközöket. E megoldások a 64-bites világ nagy felhasználói számára jelentenek újabb lehetőségeket.

A HP által bemutatott új 64-bites szerverei és adattárolási eszközei tovább bővítik az ügyfeleknek kínált szabványalapú számítástechnikai megoldások választékát. A változó üzleti szükségletek követéséhez elengedhetetlen stabil teljesítményt és rugalmasságot nyújtó, új rendszerek az alábbiak:

  • Intel Itanium 2 processzoros HP Integrity szerverek;
  • Új PA-RISC alapú PA-8800 processzorokkal ellátott, továbbfejlesztett HP 9000 szerverek;
  • HP StorageWorks szalagkönyvtárak és “pay-per-use” képességek;
  • Intel Itanium 2 processzorokra épülő HP NonStop Advanced Architecture.

HP 9000 szerverek: nagyobb rugalmasság a változó üzleti szükségletek szolgálatában
A HP új generációs PA-RISC processzorokkal – a kétprocesszoros PA-8800 modullal frissítette HP 9000 termékcsaládját. Ezek a szerverek az Integrity-családéval közös elemekből épülnek fel, és ezzel megkönnyítik felhasználóik számára a jövőbeni platformokra történő átállást. Kivételesen értékálló beruházást képviselnek, rendkívüli teljesítményt, megnövelt kapacitást és nagyfokú skálázhatóságot nyújtanak.

  • A jelenlegi HP 9000 felhasználók processzoraikat PA-8800 modulra cserélve meglévő PA-8700 alapú rendszereiket az új modellre frissíthetik. A “házon belüli” bővítés lehetősége maximálisan védi az ügyfelek eddigi tőkeberuházásait. A PA-8800 processzoros rendszerek a későbbiekben vagy Itanium-alapú Integrity szerverekre vagy – a PA 8900 megjelenése után – a PA-RISC processzorok következő generációjára frissíthetők.
  • Az ágazat vezető UNIX operációs rendszereként számon tartott HP-UX 11iv1 PA-8700 és PA-8800 alapú szervereken egyaránt futtatható. Így az ügyfeleknek nem kell újraminősíttetniük alkalmazásaikat vagy infrastruktúrájukat az új processzor-technológia előnyeinek kiaknázásához. Ez a beruházásvédelmi szint teljesen egyedülálló az ágazatban.
  • A PA-8800 processzoros szerverek 50 százalékig terjedő teljesítménynövekedést biztosítanak PA-8700 alapú elődeikhez képest, változatlan processzorszám mellett. Ha azonban az ügyfelek kétprocesszoros PA-8800 modulokra cserélik ki rendszereik PA-8700 processzorait, kétszer annyi CPU-t helyezhetnek el ugyanabban a rendszerben – tehát megduplázhatják a kapacitást és mintegy 2,5-szer nagyobb teljesítményre tehetnek szert.
  • Az új rendszerek ugyanolyan elemeket használnak, mint a HP Integrity rendszerek, így bármikor gond nélkül átállíthatók Itanium-alapú platformokra. Ilyen közös elemek pl. a cellakártyák, a memória és a HP zx1 és sx1000 lapkakészlet. Processzorszinten a PA-8800 processzor az új Intel Itanium rendszerbusszal dolgozik.

Az új, 128 processzoros HP 9000 Superdome szerver mellett az új PA-8800 processzoros HP 9000 szerverek közé tartozik még a 32 processzoros HP rp8420-32 szerver, a 16 processzoros HP rp7420-16 szerver, a nyolcprocesszoros HP rp4440-8 szerver, a négyprocesszoros HP rp3440-4 szerver és a kétprocesszoros HP rp3410-2 szerver.

HP StorageWorks: szabványos építőelemek fokozzák a SAN-hálózatok modularitását
A HP bemutatta az EVA3000 és EVA5000 tárolókat is tartalmazó HP StorageWorks Enterprise Virtual Array családhoz kidolgozott, új “pay-per-use” (azaz ténylegesen felhasznált kapacitás utáni fizetést alkalmazó) finanszírozási programját. Az adattárolási hálózatok alapvető építőelemének számító EVA-család moduláris komponensei lehetővé teszik az ügyfelek számára az adattárolási kapacitás igény szerinti skálázását. A virtualizációs technológiával az adattárolási erőforrások dinamikus újraelosztása is megoldható – így nő a kapacitás-kihasználtság, egyszerűsödik a felügyelet és csökken a helyigény.

Az EVA-család pay-per-use finanszírozási programjában a HP speciális mérési technológia segítségével nyomon követi a kapacitás-felhasználást, és csak a ténylegesen igénybe vett erőforrások után számláz az ügyfélnek. Ez a lehetőség költségtakarékos és kockázatmentes módon juttatja rugalmas méretű adattárhelyhez a ingadozó kapacitásigényű vállalatokat. A “pay per use” szemlélet kiszámítható költségstruktúrája egyenletessé teszi a cégre nehezedő anyagi terhelést, a kapacitás hirtelen megugrásakor pedig megóvja a vállalatot az egyszeri, nagy összegű tőkeberuházástól. A közmű-jellegű számlázási modell emellett felgyorsítja a kapacitásbővítést, csökkenti a bonyolult testre szabási feladatok számát és lefaragja a teljes rendszerköltséget (TCO).

A kis- és középvállalatok, valamint nagyvállalati kategóriájú adattárolási környezetek számára tervezett HP StorageWorks EVA3000 és EVA 5000 rendszerek 24 illetve 35 terabájtnyi adatnak biztosítanak helyet egy gépen. A korábban kizárólag nagyvállalatoknak szánt HP StorageWorks Disk Array XP sorozathoz igénybe vehető “pay-per-use” finanszírozás a kisebb IT-költségvetésből gazdálkodó üzleti szervezetek számára is elérhetővé teszi a közmű jellegű árképzés kockázati és költségelőnyeit.

A HP szintén újonnan bemutatott E-sorozatú HP StorageWorks ESL szalagkönyvtárai az LIO Ultrium 460 és az SDLT 320 iparági szabványos meghajtó-formátumok mindegyikében kaphatók. A HP StorageWorks ESL712e és ESL630e intelligens nagyvállalati szalagautomatizációs rendszerek kialakításakor kimondottan a SAN-környezetek szükségleteit tartották szem előtt.

Az E sorozatú ESL-könyvtárak egyetlen, a korábbinál kisebb könyvtáron belül kínálnak nagyobb kapacitást. A jelenlegi platformra jellemző 102 terabájt/m2 helyett az új rendszereknél 152 terabájt/m2 kapacitássűrűség érhető el. Az E-sorozatú ESL-könyvtárat a HP kiterjesztett szalagkönyvtár-architektúrájába (HP Extended Tape Library Architecture) illesztve az ügyfelek még kisebb irodatér és kevesebb IT-erőforrás felhasználásával elégíthetik ki adattárolási szükségleteiket.

HP NonStop Advanced Architecture: rugalmasabbá teszi a 7×24 órás működést
A NonStop Advanced Architecture a hibatűrő környezetekben is meghonosítja az iparági szabványok alkalmazását. Az új architektúra a szabványos Itanium-processzorra épül, és az iparági szabványos adattárolás támogatásával alacsonyabb TCO mellett nyújt nagyobb teljesítményt.

A HP OpenView szoftverekkel felügyelt NonStop Advanced Architecture az egyetlen olyan platform az ágazatban, amely szabványos technológiával és az iparági szabványos adattárolás támogatása mellett garantál folyamatos rendelkezésre állást és nagyfokú skálázhatóságot.

Az új architektúrát támogató Itanium-alapú szerverek várhatóan a jövő év elején jelennek meg az üzletekben. Ezek a gépek a szabványosítás révén elérhető hatékonyságjavulás és rugalmasság mellett biztosítják majd a mai rendszerekre jellemző skálázhatóságot – azaz 1024 processzor fürtbe és 4080 processzor WAN-hálózatba kapcsolásának lehetőségét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés