Connect with us

Hirdetés

technokrata

64 bites processzor és notebook – mit hoz a jövő?

Dotkom

64 bites processzor és notebook – mit hoz a jövő?

A 64 bites processzorral szerelt noteszgépek egy-két éven belül belépnek a mainstream piacra, s általánossá válik jelenlétük a hordozható számítógépek között, vélekednek a tajvani gyártók.

A távol-keleti mogulok véleménye szerint nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a 64 bites processzorral szerelt noteszgépek piacán is komoly árharc alakuljon ki; szerintük két éven belül kaphatók lesznek az olyan típusok, melyek árai 1500 dollár környékén alakulnak majd. Az első fecskék már megérkeztek: már napjainkban is számos gyártó foglalkozik ilyen hordozható számítógépek készítésével.

Az Acer az Athlon 64 3000+ és 3200+ használatba vételével és Aspire 1500-as noteszgépének piacra hozatalával szállt be a harcba, ezzel az európai piacon igyekszik erősíteni amúgy sem gyenge pozícióját. Az Acer ugyanis már a második legnagyobb notebook-forgalmazó az öreg kontinensen – ezt egyébként még a tavalyi év harmadik negyedében sikerült elérnie. A sikerhez ráadásul szintén egy AMD processzoros (Athlon XP-M) modell, az Apsire 1300 révén vezetett az út.

A Gateway-jel fúzióra lépő eMachines is kijön olyan hordozható számítógépekkel (M6805, M6807), melyek szintén a 64 bites processzortechnológiában rejlő erőt aknázzák ki. A HP hasonló terveket fontolgat: a források tudni vélik, hogy az amerikai gigász a közeljövőben egy belépőszintű, ugyanakkor 64 bites Athlon CPU-t tartalmazó notebookkal kíván előrukkolni. Az Asustek és a BenQ saját márkaneveik alatt igyekeznek hasonló célokat megvalósítani.

A tajvani gyártók bejelentései, lépései meglehetősen tiszta jelzést adnak az iparnak abban a tekintetben, hogy az AMD helyesen tette, amikor előre menekült az új processzor bevezetésével. A 64 bites Athlonok révén a chipgyártó nagy szeletet szakíthat ki a jelenleg szinte teljesen ˝Intel-uralom˝ alatt álló mobilpiacról.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés