Connect with us

Hirdetés

technokrata

Darknoise – cseles másolásvédelem a zenéknek

Dotkom

Darknoise – cseles másolásvédelem a zenéknek

A SunnComm Technologies egy olyan céget vásárolt fel a napokban, mely egy igen leleményes megoldást kínál a másolásvédőknek, legyen szó akár digitális, akár analóg zenéről.

A SunnComm neve a másolásvédelmi eljárások népszerűsödésével egyre ismertebbé válik. A vállalat a napokban bejelentette egy egyesült királyságbeli cég, a Darknoise Technologies felvásárlását, mely szintén a kalózkodás ellen fejlesztett megoldásokat. Ám ez utóbbi – szemben a ˝hagyományos˝ eljárással, amikor számítógépek számára olvashatatlanná vagy láthatatlanná teszik a dalokat – egy sokkal szélesebb körben használható technikával rendelkezik.

A Darknoise titka abban rejlik, hogy az eredeti zenét picikét módosítja – ennek következtében amikor a dalt vagy dalokat lemásolják, a korábban nem hallható változtatás felerősödik és a másolatot gyakorlatilag élvezhetetlenné teszi. Ez, a cég elmondása szerint még akkor is működik, ha egy kazettás felvevőegységet egy hangszóró elé téve, és a hallható hangokat felvéve próbálnak meg illegális másolatokat készíteni.

˝Ez tényleg működik.˝ – mondta Peter Jacobs, a SunnComm főigazgatója – ˝A tudomány valós. [A változtatást] nem lehet hallani, amíg a zenét legális feltételek mellett kezelik, viszont amikor engedély nélkül lemásolják, rögtön hallhatóvá válik a védelem zaja.˝

A Darknoise technológiája leginkább a Marcovision által létrehozott videokazetta-másolás elleni védelemre hasonlít. Az amerikai cég ezen eszköze miatt egy direkt, videomagnóról videomagnóra való másolás esetén csak élvezhetetlen duplikátumot kap végeredményként a felhasználó. Ehhez hasonlót a digitális technológiában eddig csak viszonylag kezdetleges szinten valósítottak meg: a digitális másolatok megváltoztatásával azonosíthatóvá tették a védett tartalommal bíró állományokat, melyeket így például ki lehet szűrni az Interneten.

A Darknoise egyelőre további tesztelések elé néz. Ha ugyanis jelenlegi formájában kerülne alkalmazásra, akkor rögtön meg is fosztaná a vásárlókat a biztonsági másolatok készítésének lehetőségétől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés