Connect with us

Hirdetés

technokrata

CD-másolásvédelem: illegális kópiát nem, biztonsági másolatot igen

Dotkom

CD-másolásvédelem: illegális kópiát nem, biztonsági másolatot igen

A Sony Music bejelentése szerint olyan másolásvédelmi technológiával ellátott CD-t dobnak piacra, mely megakadályozza a védett anyagok file-cserélő hálózatok számára való lemásolást, de saját használatra lehetővé teszi biztonsági másolat készítését.

A többek között Bruce Springsteen lemezei felett is bábáskodó kiadó Németországban egy új másolásvédelmet tervez kipróbálni a fogyasztókon. Ezen technológiával próbálják visszaszorítani az illegális másolatok készítését, illetve az olyan file-cserélő hálózatokon való jogdíjfizetés nélküli terjesztést, mint a Kazaa. Ismeretes, hogy korábban a kiadók presztízsére nagy csapást jelentettek azon másolásvédelmi eljárások, melyek alkalmazásával a zenei korongok egy jelentős része lejátszhatatlanná vált számítógépen.

Elsőként a rhythm & blues kategóriában alkotó Naturally Seven új CD-jén tesztelik le a technológiához való felhasználói hozzáállást. A németországi bevezetés olyan lemezek kiadását jelenti, melyek majdnem minden eszközön használhatók lesznek, közölte Phil Wiser, a Sony Music vezető technológusa. A korong ugyanis tartalmazni fogja az eredeti zene digitálisan tömörített változatát is, melyet gyorsan fel lehet másolni a számítógépre, illetve innen a Sony (és csak a Sony!) hordozható zenelejátszóira.

A szükséges plusz

Nemcsak a védelemmel próbálja meg rávenni a zenerajongók elszánt tábora mellett a nagyközönséget a Sony az eredeti lemez megvásárlására. A CD ugyanis lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy website-okhoz csatlakozzon, melyeken további extra meglepetések várják a böngészőt: például bónusz dalokat érhet el vagy koncertjegyeket nyerhet. Természetesen másolt média esetében ezen lehetőségek elérésére nincs mód (amíg valaki le nem másolja és közzé nem teszi a bónusz dal(oka)t is…).

Széleskörű bevezetésre egyelőre nem számíthat a másolásvédelmi technológia, a Sony ugyanis először fel kívánja mérni Németországban a felhasználók reakcióit. Wiser el is utasította a válaszadást arra a kérdésre, mely azt firtatta: mikor mutatkozik be az eljárás például az Egyesült Államokban. ˝Minden védelem feltörhető. Abban az esetben azonban, ha az embereknek valós értékeket adunk, nem fogják ellopni azt. Ezt hívják a fogyasztóba helyezett bizalomnak.˝ – zárta gondolatmenetét a Sony szakembere.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés