Connect with us

Hirdetés

technokrata

A végéhez közeledik az új hírközlési törvény parlamenti vitája

Dotkom

A végéhez közeledik az új hírközlési törvény parlamenti vitája

Kovács Kálmán az egyhatodos törvény ellen.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint a távközlési piac fejlődésének és az igazi verseny kialakulásának legnagyobb kerékkötője a kábelszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyhatodos szabály.

A miniszter úgy véli: amennyiben az ellenzék rövidlátása miatt nem törlik el azt a jelenleg étvényes korlátozást, mely szerint egy kábelszolgáltató társaság legfeljebb a lakosság egyhatodának szolgáltathat, hiába lép hatályba januártól az új elektronikus hírközlési törvény, a jelenlegi vezetékes szolgáltatóknak a területükön nem lesz megfelelő és erős versenytársuk.

A miniszter magyarázata szerint ma már nyilvánvaló, hogy hazánkban nem fognak a különböző telefontársaságok egymással párhuzamos infrastruktúrát kiépíteni. Így a vezetékes távbeszélgetések piacán kizárólag a kábelen történő szolgáltatók nyújthatnak alternatívát. Kábelhálózaton való távbeszélő szolgáltatást ugyanakkor a vállalatok valószínűleg csak abban az esetben indítanának országos méretekben, ha nem lenne az őket korlátozó szabály. A jelenlegi törvényi háttérrel, csak a nagyvárosokban indulna be a verseny és a modernizáció.

A szabály eltörlése már a múltban is számos alkalommal felvetődött, ám mindezidáig meghiúsította az, hogy a médiatörvény megváltoztatásához a honatyák kétharmadának szavazata szükséges.

A legnagyobb ellenzéki frakció javaslata szerint az egyhatodos szabály helyébe egy egyharmados lépne, ám ez az IHM szerint nem indukálna kellő versenyt a kisebb településeken.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés