Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem kell a Tábla PC?

Dotkom

Miért nem kell a Tábla PC?

Megszületése után egy évvel közel sem lett olyan népszerű az új eszköz, mint ahogyan azt elvárták tőle. Pedig az elgondolás remek, ám a felhasználók mégsem kaptak rá. Vajon miért?

Az egyik legismertebb tajvani PC-gyártó, az Acer jelentése szerint leginkább egyetlen ok hozható fel a Tábla PC-k gyenge szerepléséért. Wang Csen Tang, a távol-keleti cég elnöke a Microsoft üzletpolitikáját hibáztatta az eladások alacsony szintjéért. Tang úgy véli, hogy a vásárlókat elriasztja a magas ár – hiszen egy számítási teljesítményre azonos noteszgéphez képest egy átlagos Tábla PC jó pár száz dollárral többe kerül. Ezen összeget pedig leginkább a Microsoft Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer ára dobja meg – vélekedett az Acer elnöke. Tang szerint ráadásul Redmond sokkal jobban is együttműködhetne a forgalmazókkal.

2002. novembere – ekkor indult útjára az új eszköz; mind szoftveres (Microsoft), mind hardveres (Acer, HP, Toshiba stb.) oldalról. Rögtön az első negyedévben 72 ezres értékesítésről számolhattak be szerte a világon, ami bizakodásra adott okot. Az Acer ekkor bejelentette, hogy szeretné, ha eladott noteszgépeinek 20 százaléka Tábla PC lenne, ám ezt nem tudták produkálni (hasonlóan a többi gyártóhoz/forgalmazóhoz). A drasztikus kereslet-visszaesést látva sokan kivártak az eszköz piacra dobásával, s még napjainkban sincsen feleakkora mozgás sem, mint ami a noteszgépeknél tapasztalható (az Acernél például csak minden tizenkilenc noteszgépre jut egy Tábla PC).

˝Kétszáz dollárnál is drágább egy Tábla PC, mint egy [azonos kategóriájú] noteszgép, ami már több mint egy kiegészítő számítástechnikai alkatrész ára. Pedig hardveroldalról csak körülbelül 30-60 dollár árkülönbség adódik, a leginkább drágító tényezőt az operációs rendszer licencében kell keresni.˝ – közölte a cég vezetője – ˝Többször is folytattunk tárgyalásokat a Microsofttal ezügyben, ámde hiábavalóan.˝



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés