Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bíróság előtt támadja meg a Pannon GSM a versenyhivatal döntését

Dotkom

Bíróság előtt támadja meg a Pannon GSM a versenyhivatal döntését

A versenyhatóság 2002. februárjában indított kartell gyanú miatt eljárást a Matáv Rt., a Westel Rádiótelefon Kft., a Westel Mobil Rt., a Pannon GSM Rt., és a V.R.A.M. (Vodafone) Rt. ellen. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 28-án hozott határozata azonban kedvezőtlen a Pannon GSM számára, míg a Matáv ellen megszűntette az eljárást.

A Pannon GSM az alábbi közleményt adta ki a versenyhivatal döntésére reagálva:

A fogyasztók érdekeit szem előtt tartva folyamatosan a jogszabályoknak megfelelően jár el a Pannon GSM. Ennek megfelelően cégünk nem követett el sem a versenyjogot, sem a piaci magatartásról szóló egyéb jogszabályokat sértő cselekményt, ezért bíróság előtt támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 28-án hozott határozatát.

A Pannon GSM a leghatározottabban megerősíti: soha nem kötött semmilyen, a gazdasági versenyt korlátozó megállapodást, nem élt vissza piaci pozíciójával. A GVH az eljárás során figyelmen kívül hagyta a bemutatott bizonyítékokat és az előtárt gazdasági, piaci tényeket egyaránt, ugyanakkor részéről nyilvános nyilatkozatok hangzottak el a folyamatban levő ügy várható kimeneteléről.

A GVH a döntését jogi képtelenségre alapozta, amennyiben passzív kartell miatt marasztalta a mobil szolgáltatókat. A kartell törvényi meghatározása világos, csak aktívan lehet kartell-megállapodást kötni. A Versenyhivatal bizonytalanságát jelzi, hogy a tárgyaláson előadott indoklás alkalmával maga a versenytanács elnöke közölte: „nem helytálló a Versenytanács által jogsértőnek talált magtartást a hagyományos értelemben kartellezésnek nevezni.” Szintén a bizonytalanság jele, hogy a versenytanács az előterjesztett bírságnak csak egytizedét szabta ki.

A Pannon GSM rámutat: a hatályos jogszabályok szövege az irányadó a piaci magatartás megítélésekor és nem a hagyományok.

A GVH eljáró versenytanácsa az indoklásában elismerte: még nem volt dolga „versenytorzító” üggyel, és még soha sem kifogásolta, hogy a szolgáltatók a fogyasztóik érdekében maximálták az árakat.

Összegezve: a vád építménye összeomlott, a romok eltakarítása a bíróságra marad.

A Pannon GSM szerint a GVH a távközlési hatóság által évek óta ismert, soha nem kifogásolt dokumentumra alapozza vádjait, emellett a bizonyítási kényszert az eljárás alá vont cégekre helyezte. A vállalat abszurd feltételezésnek tartja a Matáv rovására alakult Pannon-Westel-kartellt is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés